UMESTO poboljšanja uslova rada i boljih zarada, kako bi sprečili sve veći odlazak lekara iz Crne Gore, iz Ministarstva zdravlja najavili su novu metodu - ucenu. Naime, generalna direktorka Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstva zaštite i unapređenja ljudskih resursa u zdravstvu Vesna Miranović na godišnjoj konferenciji Evropskog foruma medicinskih asocijacija (EFMA) kazala je da će studenti medicine ubuduće morati da se izjasne da li planiraju da, nakon završenih studija, ostanu da rade u Crnoj Gori.

- Izmenićemo politiku, ponudićemo komercijalne uslove za studiranje medicine kako ne bismo izgubili vreme i novac na one studente koji ne žele da rade u Crnoj Gori, a studenti će morati da odluče, kada počnu sa studijama, kojim će putem da krenu - kazala je Miranovićeva.

Kako je navela, Crna Gora ne može lekarima ponuditi uslove kao Nemačka, ali Ministarstvo prepoznaje potrebu da unapredi njihov materijalni status, ali i da se "zaštite vrlo siromašni resursi od migracije lekara".

Pročitajte još - Crna Gora u kandžama korupcije?

- Razmišljamo o povećanju broja studenata, a da li ih spremamo za odlazak u inostranstvo? Hajde da govorimo o Rumuniji koja je izgubila, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, 4,5 milijardi evra koji su uloženi u obrazovanje lekara koji su napustili tu zemlju. Ista situacija može se desiti i Crnoj Gori, što može imati veliki uticaj na našu ranjivu, vrlo delikatnu situaciju kada su ljudski resursi u pitanju - navela je Miranovićeva i nakon toga napustila salu.

Za ovakve predloge resora na čijem je čelu Kenan Hrpović, lekar Vladimir Dobričanin kazao je da su pogrešan pristup i zamena teza, te pokušaj da se sa hijerarhijskog nivoa, određenim restriktivnim merama, reši problem migracije kadra.

Vesna Miranović / Foto Ministarstvo zdravlja


- Čuli smo ideju da se studenti medicine u startu obavežu da će raditi u državi, što je apsolutno nemoguće sa mnogih aspekata, pre svega aspekta ljudskih prava, a onda to nije dugoročno rešenje, jer i kada biste to uspeli, vi samo odlažete problem na šest godina i ništa niste sistematski rešili - smatra Dobričanin.

Pročitajte još - Crna Gora gubi deo teritorije?

U Inicijativi "Neću da idem" smatraju da upravo takve izjave teraju mlade ljude iz Crne Gore.

Vuk Vujisić / Foto pr centar


- Samo boljim uslovima možemo ih motivisati da ostanu da rade u Crnoj Gori, dok pod pritiskom možemo izazvati jedino kontraefekat. Politikom ucena i uslovljavanja, kršili bismo njihova ljudska prava. Ukoliko se sprovedu ove namere, ostaćemo bez studenata medicine, samim tim i medicinskih radnika koji sigurno neće trošiti dragocene godine života, kao i novac, studirajući da bi radili za platu od 500 evra, dok ih za isti trud u inostranstvu čeka plata od nekoliko hiljada - rekao je Vuk Vujisić iz inicijative "Neću da idem".

HAOS

NAJAVA inicijative Ministarstva zdravlja o sklapanju ugovora sa budućim studentima medicinskog fakulteta o obavezi rada u Crnoj Gori nakon dobijanja diplome, pokazuje u kakvom haotičnom stanju je taj resor - saopštio je potpredsednik SDP-a, Adnan Striković. - Moramo se potruditi da za tih šest godina stvorimo uslove rada i života u Crnoj Gori koje nijedan mladi čovek neće poželeti da napusti.