Službenici Granične policije BiH su pod sve većim pritiskom migrantske krize, a najveći broj državljana visokog migracijskog rizika evidentiran je na području Zvornika, Bijeljine, Foče, Trebinja, Višegrada, Bihaća, Bosanke Gradiške, Martin Broda i Posušja.

Kako prenosi portal Klix.ba, policijski službenici Granične policije BiH u maju, junu i julu 2019. sprečili su 3.663 pokušaja ilegalnog prelaska državne granice. Od 1. do 20. avgusta 2019. godine sprečeno je 762 ilegalnih prelazaka.

PROČITAJTE JOŠ - Policija u Banjaluci zaustavila veći broj migranata

Službenici Granične policije BiH (GPBIH) za nadzor granice i sprečavanje ilegalnih prelazaka koriste senzorsku opremu, ručne termovizijske kamere, dvoglede za noćno osmatranje, dalekometne i dvoglede za noćno osmatranje, scoutgard kamere, plovila, ATV vozila i drugu opremu.

PROČITAJTE JOŠ - Galić: Na istočnoj granici BiH nedostaje 1.000 policajaca

Oprema se nabavlja iz budžeta GPBiH, a deo su donirali međunarodni partneri.

"Reč je o solidnoj opremljenosti, ali za adekvatan odgovor na kontinuirani pritisak migranata na istočni i severoistocni deo granice potrebna je i brojnija i sofisticiranija oprema, kakvom raspolažu policijske agencije zemalja EU", kazali su u GPBiH.