Džefri Epstajn, koji je nedavno u zatvoru izvršio samoubistvo, za rezervnog izvršioca testamenta imenovao je Borisa Nikolića, čoveka hrvatskog porekla, koji ima velike veze u svetu biznisa.

Pročitajte još: Epstajn potpisao testament dva dana pre samoubistva

Nikolić, koji je poznat i kao bivši savetnik Bila Gejtsa, ubrzo se ogradio od Epstajna, izjavivši da je "šokiran imenovanjem", prenose hrvatski mediji.

On je dodao da nema nameru da ispuni želju Džefrija Epstajna, prenosi Jutarnji list.

Nikolić je rekao i da nema finansijskih veza sa Epstajnom, ali veza njih dvojice nije u potpunosti jasna.

Kako se navodi, Boris Nikolić i Bil Gejts su 2015. godine osnovali kompaniju "Editas Medicine" za uređivanje genoma, vrednosti 120 miliona dolara.

Pročitajte još: REZULTATI OBDUKCIJE: Utvrđeno da li je Epstajn zaista izvršio samoubistvo

U Epstajnovom testamentu spominju se četiri osobe. Za naslednika je odredio brata Marka. Dugogodišnjeg prijatelja Ričarda Kana i advokata Darena Indikea naveo je kao izvršioce testamenta, a Nikolića kao rezervnog izvršioca.

Epstajnovo bogatstvo procenjuje se na više od 577 miliona dolara.

Boris Nikolić je rođeni Zagrepčanin koji je posle diplomiranja na Medicinskom fakultetu otišao u Ameriku. Na Harvardu je postao docent, a bio je fokusiran na istraživanja iz imunologije.

Nikolić autor je više od 70 radova, patenata i patentnih aplikacija i suosnivač nekoliko biotehnoloških kompanija.

Fondaciji Bila i Melinde Gejts (BMGF) u Sijetlu, osnovanoj 2000. godine sa 20 milijardi Gejtsove privatne imovine, Nikolić se pridružio 2007. godine. Danas je BMGF najveća privatna fondacija na svetu.

Kao Gejtsov naučni savetnik, Boris Nikolić mnogo je boravio na sastancima s moćnim ljudima kao što su rektori uglednih univerziteta, čelni ljudi Svetske banke i Svetske zdravstvene organizacije.