POLICIJSKE snage sa interventnim vozilima opkolile su u ponedeljak Crkvu Svetog Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima kako bi, kao što su to činili i prethodnih godina, sprečili sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske da održi svetu liturgiju povodom slave ovog hrama.

Kako su saopštili iz Mitropolije, više od 15 policajaca je od ujutru bilo raspoređeno oko Crkve Svetog Preobraženja kako bi sprečili protojereje Gojka Perovića i Obrena Jovanovića, đakona Dušana Bigovića, kao i predsednika Crkvene opštine Cetinje Rajka Radusinovića da uđu u ovaj hram podno Lovćena.


Pročitajte još: MEŠTANI U PANICI: Patrole Albanije u selima u Crnoj Gori!

Iako je Mitropolija uredno prijavila održavanje službe na Ivanovim koritima, služba je sprečena na osnovu rešenja koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ova odluka je doneta, iako je pravni tim Mitropolije na njega uložio žalbu Upravnom sudu, koja je ostala bez odgovora.

- Nezapamćeno da se u savremenoj Crnoj Gori zabranjuju bogosluženja, i to u hramu koji je svojina Mitropolije crnogorsko-primorske. Ovakvo postupanje i zabrane službi nisu karakteristika savremenih društava - saopšteno je iz Mitropolije.

U hramu na Ivanovim koritima na Preobraženje se vekovima služila liturgija, pa višegodišnje zabrane molitvenih skupova u Mitropoliji vide kao "nezakonito postupanje i poigravanje sa najdubljim osećanjima pravoslavnih vernika". Ipak, ne gube nadu da će sledeće godine, kako kanoni i tradicija nalažu, na veliki praznik i pod Lovćenom biti služena liturgija.IZ Uprave policije su saopštili da je Odeljenje bezbednosti Cetinje zabranilo okupljanje jer su se za to stekli zakonski uslovi, te da je rešenjem zabranjen obred i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj (MCP) Srpske pravoslavne crkve, i to iz razloga bezbednosti.Kako su naveli, MCP je uložio tužbu Upravnom sudu na rešenje, te je ta institucija cenila navode tužbe i presudom odbila tužbu kao neosnovanu, navodeći da su njeni navodi bez uticaja na donošenje drugačije sudske odluke.


DEMOKRATSKI FRONT: OBRAČUN SA TRADICIONALNOM CRNOM GOROM


Da je crnogorski režim ušao u otvoreni obračun sa pravoslavnim vernicima i tradicionalnom Crnom Gorom pokazuje i današnja zabrana liturgije na Ivanovim koritima. Nakon niza poteza kojima se pokazuje jasna namera da se vrši tortura nad crkvom i vernicima, danas je diktatura otišla i korak dalje, sramnom zabranom održavanja liturgije na Preobraženje. Naredbu o zabrani izdao je ministar Mevludin Nuhodzić. Podsećamo da režimska policija proteklih dana nije reagovala na divljanje albanskih ekstremista koji su upadali u manastir Beška i maltretirali monahinje, kao što su u Svaču kod Ulcinja podržavali one koji su sprečavali liturgiju i jurišali na mitropolita Amfilohija, saopštio je Demokratski front.


Iz ovog političkog pokreta podsećaju da atak na SPC u režiji policije i ministra Nuhodžića potvrđuje ono što je saopštavao DF da su dešavanja u Beškoj, Svaču, takozvani zakon o slobodi veroispovijesti, incidenti na Ivanovim koritima, krstionici na Miholjskoj Prevlaci itd. projekat u kome učestvuju dukljanski fanatici iz režima i dela opozicije u dosluhu sa albanskim i bošnjačkim ekstremistima i da je to koalicija za obračun sa pravoslavnom Crnom Gorom.


- U sklopu toga treba posmatrati i priču o razgraničenju, i najavu ratnog zločinca Ramuša Haradinaja da će DPS i sateliti pokloniti delove teritorije Crne Gore lažnoj državi Kosovo, što je u skladu sa izdajničkom politikom Mila Đukanovića i vrha njegove političko-kriminalne organizacije. Crnogorski režim je nakon služenja interesima pojedinih velikih sila danas postao marioneta Prištine, Zagreba i terorističkih vođa iz lažne države Kosovo. Zato se danas desila i nova bruka – da teritorijom Crne Gore patrolira albanska policija, a za očekivati je da lično Nuhodžić i Veljović predaju raport vođi patrole, kažu iz DF.


- Glavna smetnja režimskom projektu izdaje i predaje Crne Gore su SPC, pravoslavni vernici i političke snage koje se bore za vrednosti tradicionalne Crne Gore i naših predaka, pa zato imamo kontinuirane napade na naše crkve i sveštenstvo. Konstatujemo da se vrh režima opasno poigrava sa sudbinom Crne Gore. Pravoslavni vernici ne smeju da nasedaju na provokacije, ali moraju biti spremni da štite svetinje i crkvu koja je i stvorila Crnu Goru. Na Trojičindanskom saboru u Podgorici jasno je iscrtan put kojim treba da idemo u cilju zaštite vere i naroda i kako bi se zaustavilo dalje ponižavanje ove zemlje od strane onih koji su pravoslavlje označili kao neprijatelja i smetnju za svoje lične i nacionalne interese, saopšteno je iz Demokratskog fronta.