Najava ministra kulture Crne Gore da će podneti prijavu protiv organizatora skupa u mestu Trgaja nedlako od Tuzi, zbog isticanja albanske zastave bez znamenja Crne Gore, što crnogorski Albanci redovno i "normalno" čine, izazvalo je bes kod političkih predstavnika albanske manjine u Crnoj Gori, koji su na skupu dočekali kosmestkog separatist I lidera pokreta "Samoopredeljenje", inače poslanika skupštine takozvanog Kosova.

-Albanski forum neće dozvoliti kažnjavanje građana Malesije, niti upoređivanje kulturnog skupa na obali Cijevne, na kome se samo pevalo, igralo i slavilo, sa skupovima na kojima se poziva na mržnju, uz šovinističke poruke, ne samo prema Crnoj Gori, nego i drugim susednim državama. saopštili su iz tog političkog saveza. Ppotrebno je da se na nivou svih nacionalnih partija razmotri dalje učešće u vlasti "gde stoji ministar koji ima jedan ovakav stav prema kulturnim aktivnostima Albanaca", saopšteno je posle najave Bpgdanovića o prijavi.

-Poštovani ministre Bogdanoviću, Vi kao ministar, i kulture Albanaca u Crnoj Gori, trebalo bi da znate da istaknuta zastava na pomenutom skupu nije samo zastava Albanije, nego nacionalna zastava svih Albanaca, gde god žive, to jest zastava koju nam je u amanet ostavio najveći albanski nacionalni junak, Đerđ Kastrioti-Skenderbeg, inače i ujak Ivana Crnojevića. Gospodine ministre, takođe bi trebalo da znate, da organizatori tradicionalnog skupa su građani Malesije i naša dijaspora, koja je zajedno sa sugrađanima albanske nacionalne zajednice u Crnoj Gori, kao autohton narod, dala punu podršku obnovi crnogorske nezavisnosti 2006. godine, i svim evro-atlanskim integracionim procesima Crne Gore, i u tim procesima ta zastava nije smetala, a Vi je danas upoređujete sa nekim drugim zastavama i skupovima", navodi se u saopštenju Albanskog foruma.

Pročitajte još: POSLE INCIDENTA U TUZIMA: Prijava zbog albanske zastave

-Za Albance, Vaša prijava ništa ne znači nego ste sami sebi ostavili ljagu Vašim delovanjem! Ali, svakako da dodamo da je potrebno da se na nivou svih nacionalnih partija razmotri dalje učešće u vlasti gde stoji ministar koji ima jedan ovakav stav prema kulturnim aktivnostima Albanaca, na kojima neizostavno se vijori i vijoriće se zastava Albanaca - poručenoje ne samo ministru Bogdanoviću već celom crnogorskom vrhu od političkih predstavnika Albanaca u Crnoj Gori.

Očigledno, neki računi dolaze na naplatu...