Humanitarni koncert "Za naše Kosovo i Metohiju" uz podsećanje na jubileje, 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 630 godina Kosovske bitke, organizovala je na hercegnovskoj Kanli kuli Humanitarna fondacija "Delije".

Prepuno gledalište, zidine i skale na Kanli kuli, gledaoci dva sata na nogama, tri bisa i bakljada zbog koje je izgledalo kao da gori drevna kula i nebo iznad Herceg Novog dok su Vlado Georgijev sa scene, a publika sa njim pevali „Tamo daleko". Nije bilo nikoga ko nije zaplakao!

PROČITAJTE JOŠ - „CRNOGORSKI POKRET“ NAJAVIO VRELU JESEN: Tvrde da su svetinje SPC u Podgorici upisane nezakonito

U bogatom kulturno-umetničkom programu nastupili su Ivana Žigon i "Kosovski Božuri", grupa 357 i Trubački orkestar Marka Gligorijevića, a gošća večeri bila je i Danica Crnogorčević.

Koncert "Za naše Kosovo i Metohiju" na Kanli kuli priređen je u sklopu ovogodišnjeg "Trga od ćirilice" u organizaciji Crkvene opštine Herceg Novi – Mitropolije crnogorsko-primorske.


Protojerej stavrofor otac Radomir Nikčević u atmosferi punoj emocija poručio je u kratkoj besedi: pomozimo koliko možemo da se sačuva istina, svetinje naše, u našem Jerusalimu, na Kosovu i Metohiji.

- Ako se pitate zašto su nas udarali tamo pre 630, pre 20 godina i danas, to je zato što nam je srce tamo. Okupili smo se u ovolikom broju da pokažemo da nećemo odustati od onoga što je naše. Nećemo odustati nikada, bila je još jedna od poruka.


Publiku je pozdravio i potpredsednik opštine Miloš Konjević i informisao da je na predhodna tri hercegnovska koncerta skupljeno 22.700 evra pomoći za naše manastire na Kosovu.

- Do sad smo pomogli obnovu manastira Svetog Arhangela kod Prizrena, manstir Draganac kod Gnjilana, manastir Banjska na severu Kosova i Metohije i ove godine prilog će biti namenjen za Manastir Banjska u iznosu od 20 hiljada evra kako bi se završila kapija ispred Manastira.


Jedna od poruka koja je grmela sa Knali kule bila je „Nema podele, ceo Kosmet deo Srbije!"