Građani Crne Gore, njih 47 odsto više veruje Evropskoj uniji nego crnogorskom parlamentu (43) i crnogorskoj vladi (42 odsto), pokazalo je najnovije istraživanje Evrobarametra urađenog za potrebe Evropskog parlamenta.


Prema pisanju podgoričke Pobjede, istraživanje je pokazalo i da je 90 odsto Crnogoraca vezano za svoju zemlju, dok 10 odsto njih ne oseća povezanost, prenosi RTCG.


Kada se radi o EU, 54 odsto je reklo da je vezano za EU, dok 46 odsto njih nije.


Veoma pozitivan stav o Evropskoj uniji ima 63 odsto Crnogaraca, a veoma negativan njih 18 odsto, dok je neutralnih 18 odsto, a samo jedan odsto ne zna.


Za najveći procenat, 36 odsto, članstvo u EU znači mogućnost lakšeg putovanja, studiranja i rada u zemljama EU, dok za 16 odsto EU garantuje mir.


Kako se navodi, Crna Gora je jedina anketirana zemlja u kojoj je pogled na nacionalnu ekonomiju blizu proseka EU.


PROČITAJTE I: Ni Bošnjaci neće Incka


Na pitanje kako biste ocenili trenutnu situaciju u nacionalnoj ekonomiji, 48 odsto Crnogoraca kaže da je veoma dobra, dok 47 odsto smatra da je veoma loša, dok preostalih pet odsto ispitanika nema mišljenje.


Situacijom na poslu zadovoljno je 56 odsto građana, dok je 30 odsto ispitanika veoma nezadovoljno.


Na pitanje koji su najveći izazovi sa kojima se Crna Gora suočava u ovom trenutku, 29 odsto ispitanika je reklo da je to nezaposlenost, za 25 odsto ispitanika to je rast cena, inflacija i troškovi života.