SAMO 13 godina od obnove državne nezavisnosti, Crna Gora je šest puta uvećala javni dug, i to sa 701 milion na 3,8 milijardi evra! Poslednji put pre nekoliko dana usvajanjem rebalansa budžeta i novim zaduživanjem od 500 miliona evra. Odluka o rebalansu doneta je, kako je saopšteno, zbog dobrih rezultata rada Vlade, uz "pojašnjenje" da je cilj ekonomske politike povećanje životnog standarda stanovništva, a da su predložene mere budžeta za ovu godinu usledile zbog refinansiranja postojećeg duga.

- Crna Gora se svakog dana zadužuje za skoro dva miliona evra! Rebalans budžeta nije plod otvaranja novih fabričkih pogona, niti novih radnih mesta, kao ni stvaranja nove vrednosti. Ovo je očigledan udžbenički primer takozvane spirale zaduživanja koja neminovno čitavo društvo vuče na dno. I to nije od juče. Od rušenja zajedničke države, javni dug Crne Gore uvećan je skoro za šest puta! I danas je svaki njen građanin, pa i ono dete koje se jutros rodilo, dužan skoro 6.000 evra - kaže Strahinja Bulajić, funkcioner Nove srpske demokratije. - Te 2006. godine javni dug je iznosio 701 milion evra, a bruto društveni proizvod 1,83 milijarde. Samo za 13 godina sa ovim rebalansom formalno pravno, javni dug iznosi 3,8 milijardi evra dok je BDT 4,6 milijardi evra, što znači 82,6 odsto.

Pročitajte još - Povećaće dug CG za još pola milijarde?

Bulajić je o ovoj temi govorio i na skupštinskom zasedanju, pre nego što će rebalans biti usvojen zahvaljujući glasovima vladajuće većine.

- Od rasturanja zajedničke države, Crna Gora je ostala bez vlasništva u Kombinatu aluminijuma, Nikšićkoj železari, Rudnicima boksita i tako dalje - dodaje Bulajić. - Više od polovine zaposlenih u Crnoj Gori ima platu od svega 250 evra, čak 52.000 mladih je nezaposleno, 20.000 dece živi u potpunom siromaštvu, oko 11.000 penzionera prima penziju ispod 128 evra! Spirala zaduživanja se sve brže okreće i biće sve više siromašnih i siromašnijih, a sve manje bogatih koji će biti ekstrabogati.

Po Bulajićevom mišljenju, najava Vlade, prema kojoj će ukupan dug do kraja 2020. godine pasti ispod 60 odsto BDP, potpuno je nerealna i bez osnova. Javna zaduženost Crne Gore je na kritičnom nivou.

Strahinja Bulajić / Foto Vlada CG


- Država i dalje mnogo više troši nego što stvara, a nema ni mogućnosti ni komfora da živi na bazi kreditnih zaduživanja iz inostranstva. Ovo je mala i siromašna zemlja sa veoma ograničenim resursima, i ljudskim i prirodnim - ističe funkcioner NSD. - Šta reći o auto-putu Bar - Boljare - granica sa Srbijom, koji se čitav gradi iz duga, a ovih prvih četrdeset kilometara sasvim sigurno biće najskuplji gledano po kilometru auto-puta!

Pročitajte još - Dug uvećan za 2,4 milijarde

UKUPNA DUGOVANjA

IZ Centralne banke Crne Gore saopštili su da ukupna dugovanja privrede i stanovništva iznose 2,9 milijardi evra. Krediti koji obuhvataju stanovništvo, preduzetnike i kreditne kartice iznose 1,3 milijarde, dok krediti privrede, Vlade i odobreni plasmani kod banaka vrede 1,6 milijardi. Kako navode u CBCG, građani su najviše kredita podigli u Podgoričkoj banci, u vrednosti od 236 miliona evra, a slede Erste banka sa odobrenih 223,7 miliona, NLB sa 218,1 milion i CKB sa 191 milion evra kredita.