SKOPLjE

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

Predsednik Republike Severne Makedonije (RSM) Stevo Pendarovski potpisao je u ponedeljak ukaz za proglašenje Zakona o ratifikaciji Sporazuma Vlada RSM i Republike Srbije za uspostavljanje zajedničkih kontrola na graničnom prelazu u međunarodnom putnom saobraćaju Tabanovce – Preševo.


Pročitajte još: Bojko Borisov se izvinio Makedoncima: Oprostite što sam vas nazvao Severnomakedonci


Sporazumom, dveju vlada, potpisanim 12. jula 2019. godine u Beogradu, predviđa se uspostavljanje jedničkih kontrola na graničnom prelazu Tabanovce-Preševo, saopšteno je iz Kabineta predsednika RSM u Skoplju.

Pendarovski smatra da će, kako se precizira, „uspostavljanje zajedničkih kontrola pozitivno doprineti daljem unapređenju bilateralne komunikacije između Republike Severne Makedonije i Republike Srbija, i pridoneti olakšanju kretanja građana i trgovske razmene, a pojednostaviće se i regulacija saobraćaja na državnoj granici“.

Postignuti sporazum, kako se zaključuje u saopštenju, prema Pendarovskom, treba da predstavlja podsticvaj u pravcu omogućivanja zajedničkih kontrola i na graničnim prelazima sa drugim ssusednim državama.