Poznati slovenački slikar Jure Cekuta(68) preminuo je u subotu u bolnici u Kliničkom centru Ljubljana.

U bolnicu je stigao iz zatvora iz Novog Mesta, gde je ležao petogodišnju robiju za navodno posredovanje u trgovini oružja između Austrije i Slovenije, za šta su bili optuženi i Janez Janša, tadašnji predsednik Slovenije, ministar odbrane i generali iz Vojske Slovenije, a svi su oslobođeni osim ovog svetski poznatog umetnika, rekao nam je njegov prijatelj i sarajevski advokat Dušan Tomić.

Tomić je predsedniku Slovenije pisao molbu da se Cekota ne šalje u zatvor, dok se zdravstveno, potpuno ne oporavi, „ali milosti nije bilo, pa je odležao već godinu dana teško bolestan“.Cekota je, jedno vreme, boravio u Sarajevu, tražio je politički azil u BiH, ali je na put do tog ostvarenja, u Sarajevu, teško oboleo, bio je i u komi, kad su ga sin i supruga vratili na lečenje u Sloveniju,čije su ga vlasti poslale neizlečenog na robiju.

Pročitajte još: Prekinut lanac trgovine oružjem prema Sloveniji

Cekota ima tri slike u Ujedinjenim nacijama u Njujorku. Poslednja slika je je slika za mir, koju je uradio u Međašima, kod Bijeljine, na Dečjoj zemlji, gde je naslikao svetske državnike i topovske cevi iz kojih vire deca.Od prodaje te slike, želeo je da podigne još jedno zdanje na zemljištu Dečje ambasade „Međaši“.

- Da je ostao u BiH dobio bi državljnstvo BiH i bio bi živ – kaže Tomić.

- Njegove slike su među najskupljim u svetu koje rade savremeni slikari. Uradio je slike Trampa i njegove supruge Melanije, a nije stigao da im uruči. Molio sam vlasti slovenačke za pomilovanje, ali kao branilac nisam dobio ni odgovor.

Iza Cekote ostala su tri sina i supruga.