U CRNOGORSKOM parlamentu u utorak se raspravljalo o Predlogu izmena i dopuna Zakona o odbrani, za koji veći deo opozicije tvrdi da će ugroziti suverenitet i integritet države i od nje napraviti špijunsku zemlju, lišenu tradicije, dok u vladajućoj partiji tvrde potpuno suprotno. O predloženim izmenama poslanici će se naknadno izjasniti.

Predstavnik Ministarstva odbrane Slobodan Filipović kazao je da će država ubuduće moći da u sklopu vojne obaveze građane angažuje i u miru. Novine su i da nalog za akciju avionima partnerskih država koje štite crnogorski vazdušni prostor izdaje predsednik države, Skupština donosi odluku o pozivu i aktiviranju oružanih snaga zemalja članica NATO na teritoriji Crne Gore, kao i formiranje vojno-diplomatske službe. Kako tvrde predlagači, nema reči o zloupotrebi i nezakonitom prisluškivanju, kako se pribojavaju u opoziciji, već će ta mogućnost postojati samo za pripadnike vojske, zaposlene u Ministarstvu odbrane i bezbednosno povezana lica.

Pročitajte još - Šta CIA nudi i traži za špijuniranje naše zemlje

Poslanik DF Predrag Bulatović poručio je da su u toj partiji zabrinuti za poziciju Crne Gore, jer se ovim zakonom uvodi gubljenje suverenosti institucija, ali i Crne Gore. On navodi da je zakonom koji je usvojen krajem 2016. pojačana pozicija obaveštajnog sektora, a da se novim izmenama ide dalje u rigidnost.

- Izmenama se eliminiše mogućnost prikupljanja informacija od građana, odnosno saučešće građana u nekim špijunskim i tajnim aktivnostima sa pripadnicima tajne vojne službe. Ranije se morala tražiti saglasnost građana, a sada se "bez izričite saglasnosti" briše i od građana se prinudno mogu prikupljati podaci - kazao je Bulatović.

Njegov partijski kolega Jovan Vučurović smatra da je ovaj zakon primer kako NATO preuzima kontrolu u Crnoj Gori, i kako je, "zahvaljujući marionetskom režimu, okupirao Crnu Goru i preuzeo upravljanje vojskom".

Drugačije pak misli poslanik DPS Branko Čavor, koji je kazao da je Crna Gora učlanjenjem u NATO ostvarila samo deo koji se odnosi na značajne ciljeve, pre svega na suverenitet. Prema njegovim rečima, pouzdan sistem odbrane podrazumeva kvalitetnu uređenost.

SMANjENI DOPRINOSI ZA ZDRAVSTVO

SKUPŠTINA je u utorak usvojila izmene i dopune Zakona o obaveznom socijalnom osiguranju kojim se smanjuje doprinos za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca sa 4,3 odsto na 2,3 odsto bruto zarade. Odluku Vlade da se minimalna zarada poveća na 222 evra, a smanje doprinose za zdravstveno osiguranja na teret poslodavaca poslanici su ocenili dobrom merom, ali nedovoljnom za unapređenje životnog standarda stanovništva i suzbijanja sive ekonomije.