DVE godine nakon što je postala 29. članica NATO, Crna Gora se integrisala u ovu vojnu alijansu. Taj događaj overili su potpisima na posebnu deklaraciju Andre Lanata, komandant NATO savezničke komande za transformaciju, i Dragutin Dakić, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore. Svetkovina u vili "Gorica" održala se samo nekoliko dana nakon što je Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) saopštio znatan pad poverenja građana u NATO od 31 odsto! Potpisu su prisustvovali premijer Duško Marković, potpredsednik Vlade Zoran Pažin, ministri vanjskih poslova, odbrane, unutrašnjih poslova, finansija, javne uprave, kao i rukovodioci Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbednost.

- Crna Gora je ispunila sve obaveze i ciljeve koji su bili postavljeni, a u toku je reforma vojske, opremanje i modernizacija, kao i naš doprinos kolektivnoj bezbednosti. Članstvom u NATO ostvaren je jedan od dva ključna prioriteta Crne Gore u spoljnoj politici - kazao je general Dakić.

Pročitajte još - Crna Gora u NATO šinjelu briše svoju istoriju?!

I komandant NATO savezničke komande za transformaciju general Lanata čestitao je Crnogorcima na uspehu.

- Uradili ste sjajan posao. NATO je pokazao koliko je privlačan kao zajednica koja je voljna da brani zajedničke vrednosti i principe. Zahvalni smo Crnoj Gori, koja pruža doprinos u očuvanju bezbednosti i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi. Verujemo da će vaše članstvo u NATO ohrabriti druge države da krenu NATO stazom - kazao je Lanata.

Visoki gost savezničke komande čije je sedište u Norfolku u SAD prethodno se sreo sa vojnim ministrom Predragom Boškovićem, od koga je dobio čvrsto obećanje da će Ministarstvo odbrane i Vojska CG nastaviti da usavršavaju kadar u NATO školi u nemačkom gradu Oberamergau, kao i drugim centrima za obuku koji se nalaze pod komandom ACT-a.

Poseta Lanate podigla je na noge celu Vladu Crne Gore, kao i Savet za NATO koji je održao sastanak (predsedavao Duško Marković). Konstatovano je da je procena Alijanse da Crna Gora u ovoj godini može u potpunosti zaključiti proces integracije u svim oblastima, jer je dostigla punu integrisanost, dovoljnu da, kako saopštavaju, na nacionalnom nivou budu izuzetno zadovoljni dosadašnjim učinkom.

Crna Gora ispunila cilj Foto Ministarstvo odbrane

Obnovom nezavisnosti 2006. Crna Gora je kao strateški cilj odredila pristupanje EU I NATO. Prvi kontakti zvanične Podgorice i Alijanse počeli su 29. novembra iste godine pozivom u Partnerstvo za mir.

Pročitajte još - CRNA GORA U NATO: Sigurni ispod šlema Alijanse

Proces ratifikacije protokola o pristupanju počeo je u državama članicama u junu 2016. Island je prva država koja je ratifikovala protokol o pristupanju Crne Gore, i to 11 godina nakon šo je ista država prva priznala crnogorsku nezavisnost. Zbog toga su kao znak zahvalnosti Ulicu Vuka Karadžića u prestonici Cetinju preimenovali u - Islandsku!

POGREŠAN PUT

DA Crna Gora ide pogrešnim putem, smatra 44,8 odsto građana, a pravim 30,1 procenat, pokazalo je istraživanje CEDEM-a. Uz to, veći je broj onih koji su nezadovoljni radom Vlade (31,5 odsto), u odnosu na one koji su zadovoljni (14,8).

POUZDAN PARTNER

CRNA Gora ostaje aktivno posvećena prioritetima i pravcima delovanja NATO, uključujući politiku otvorenih vrata, podršku integraciji Severne Makedonije i prisustvo u misijama Alijanse, kazao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović u razgovoru sa komandantom savezničke komande za transformaciju Andreom Lanatom.

- U Crnoj Gori imate pouzdanog partnera i odgovornu članicu koja promoviše evropski i evroatlantski sistem vrednosti na ovom delu kontinenta - poručio je tom prilikom Đukanović.