SKOPLjE

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

U zadocneloj reakciji na provaljenu režiranu prevaru ruskih prankera, predsednika Vlade Republike Severne Makedonije (RSM) Zorana Zaeva, „u okviru Kabineta premijera, promenjen je deo tehničkih uređaja, uključujući i mobilne telefone i brojevi mobilnih telefona premijera i dela njegovih saradnika“, saopšteno je u subotu u Skoplju.


Pročitajte još: Kako su Vovan i Leksus nasamarili Zorana Zaeva


U tom iznuđenom potezu, posle skandalozne odužene jednogodišnje prevare Zaeva „u nastavcima“, od strane ruskih prankera Vovana - Vladimira Kuznjecova i Leksusa - Alekseja Toljarova, u Vladi RSM su očekivano uvedene nove mere za ojačavanje bezbednosti komunikacija ne samo premijera. Uz promenu brojeva telefona premijera i njegovih saradnika, kako je najavljeno, biće promenjen i deo tog neopreznog saradničkog tima Zaeva.


Pročitajte još: Zaev otkazao sastanak lidera makedonskih stranaka


Ruski prankeri su u „opuštenim“ okolnosti nesmetano sa Zaevom telefonom učestalo „ćaskali“ predstavljajući se kao ukrajinski predsednik Petro Porošenko i generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg.

Iz Vlade u Skoplju u subotu je saopšteno da je u toku „unapređenje protokola i pravila zakazivanja sastanaka i sprovođenja telefonskih razgovora u Kabinetu, u cilju da se obezbedi visok nivo provera i zaštite komunikacija premijera“.

- Premijer je napravio i analizu profesionalnosti i efikasnosti angažmana svojih savetnika i saradnika, na osnovu čega će se delu angažovanih lica zahvaliti na dosadašnjoj saradnji, precizira se u vladinom saopštenju, bez navođenja imena smenjenihn

Dodatno se ukazuje da „saglasno majavi za odlučno suprotstavljanje i osujećivanje dezinformacija sa napadima na demokratiju u zemlji, Kabinet premijera priprema opsežan Plan za odlučnu akciju protiv širenja dezinformacija čija će prva verzija uskoro biti predstavljena javnosti, a potom i konsultovana sa zainteresovanim činiocima i sa strateškim partnerima zemlje“.