NIZVODNO od gradilišta Mateševske petlje na trasi auto-puta od Bara ka Boljaru, ekipa Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je registrovala novo zagađenje reke Tare koje se direktno povezuje sa radovima na budućoj savremenoj saobraćajnici. Uz podsećanje na to da je najnoviji izveštaj Komiteta Uneska potvrdio nalaze monitoring misije iz novembra prošle godine, o tome da izgradnja auto-puta ima ozbiljan negativni uticaj na reku Taru, te da je potrebna ozbiljan odgovor države na taj problem, MANS poziva građane da se uključe u odbranu prirode i ponovo zahteva kontrolno saslušanje ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića, te ministra saobraćaja Osmana Nurkovića.

A, na neodgovorno ponašanje kineskog CRBC i podizvođača su, kažu, prepoznali i Evropska komisija i Evropski parlament koji su u svojim izveštajima za Crnu Goru takođe istakli poguban uticaj izgradnje auto-puta na reku Taru i zahtevali hitno sprovođenje mera za saniranje devastacije. Nažalost, Ministarstvo održivog razvoja i turizma dosad nije našlo za shodno ni da prokomentariše ove, niti nalaze Uneska.PROČITAJTE JOŠ: NOVI INCIDENT: Kinezi "suzu Evrope" prekopavaju noću


Podsetimo, prethodno su, posle noćnog iskopavanja šljunka iz korita Tare - dva i po kilometra daleko od trase budućeg auto-puta, iz kineske kompanije CRBC saopštili da imaju dozvolu za eksploataciju, što je izazvalo reakciju sportsko-ribolovnog kluba "Tara i Morača" iz Kolašina, koje gazduje vodama u ovoj opštini.

- Zbog radova, stanje na Tari je takvo da više nema svrhe da postoji revir za sportski ribolov. Izgubili smo veliki prihod, jer ne možemo da prodajemo dozvole, a ranije najavljene grupe inostranih turista otkazuju dolaske... Iako svesni toga da Taru ne možemo spasti, uprkos nemerljivom trudu, ne predajemo se. Pored četiri, zaposlićemo još dva ribočuvara jer će reka, valjda, koristiti onima koji dolaze posle nas - zaključuje predsednik SRK "Tara i Morača" Momir Živković.


foto Mans

PROTEST

POVODOM učestalih incidenata na Tari, "suzi Evrope" koja trpi "zlostavljanje" još od početka radova na budućem auto-putu, ali i ćutanja odgovornih, te blagih kazni koje su dosad izrečene izvođaču radova, ekolozi i građani će 21. jula organizovati protest. Zborno mesto je - Kolašin.