ZAGREB
OD STALNOG DOPISNIKA


NAKON što je Kolinda Grabar-Kitarović otvoreno podržala vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu koji se protivi odluci Ustavnog suda da Srbi u tom gradu mogu da koriste ćirilicu reagovao je Milorad Pupovac upozorenjem da hrvatska predsednica kolektivizuje krivicu.

Pročitajte još: Kitarović se takođe protivi vraćanju ćirilice u Vukovar

- Ustavni sud je upravo želeo da ne postoji kolektivna krivnja - kaže Pupovac, ocenivši da je Kolindi Grabar-Kitarović koristan sukob sa najvišim pravosudnim telom u Hrvatskoj.

- Predsednica si uzima za pravo da kao neko iz pozicije vlasti samovoljno procenjuje što je postignuto u međuljudskim odnosima u Vukovaru. Ako bi predsednica svoj lični stav pokušala pretočiti u akt vlasti, onda bi bila u temeljitom sukobu sa zakonom i ustavom - tvrdi predsednik SDSS-a.

Pročitajte još: ĆIRILICA MORA U VUKOVAR: Packe Ustavnog suda zbog nepoštovanja nacionalnih manjina

Od svega je ipak najzanimljivije da Penava, koji je član HDZ-a, a navodno ima i ambicije da se kandiduje za predsednika te strane, zaobilazi premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića i traži samo podršku Kolinde Grabar-Kitarović u suprostavljanju odluci Ustavnog suda. Do sada je već više puta dobijao packe iz vladajuće stranke iu Hrvatskoj, ali se Plenković ipak nije usudio da ga stranački sankcioniše usprkos soliranju u Vukovaru.

Ovaj ‘bliski susret’ sa predsednicom koja se direktno suprotstavila odlukama ustavnih sudija svakako je politički presedan, a Pupovac kaže da nikako nije koristan za građane Vukovara.