RADNICI DOO "Vodovod" Pljevlja od 2016. do danas imaju pravo da od ovog preduzeća, po osnovu manje obračunatih kooeficijenata, naplate pola miliona evra, tvrdi Milan Lekić, predsednik Opštinskog odbora Nove srpske demokratije i odbornik u SO.

Pročitajte još: Milan Lekić: Radnike "Vodovoda" od 2016. do danas zakinuli za pola miliona evra

On je naveo da je "Vodovod" manje obračunavao plate jer nije poštovao zakone, kolektivni i granski ugovor za stambeno-komunalnu delatnost.

- Obračunska vrednost koeficijenta, umesto 90 evra, trebalo je da bude 121,5 evra - rekao je Lekić pred odbornicima. - Vi ste oštetili radnike, jer ste kao startnu osnovu koristili 63 evra, a ona je trebalo da bude uvećana za 70 odsto i da bude 85.

Ovaj gubitak, nastavio je Lekić, koji ste prikazali u izveštaju o poslovanju ovog preduzeća za 2018. godinu nije tačan. Najmanje 500.000 evra od 2016. godine do danas imaju pravo radnici da naplate od "Vodovoda". S obzirom na to, nije gubitak "Vodovoda" koji je prikazan od minus 154.000 evra, nego je on više od 650.000 evra, precizirao je Lekić na nedavno završenoj sednici lokalne skupštine.

Pročitajte još: SNP Pljevlja zahteva: DOO ''Vodovod'' da vrati pare!

On je istakao da se trenutno radnici ne odlučuju na tužbe zbog pritisaka na njih, ali da je siguran da će oni jednog dana pokrenuti parnične postupke zbog neisplaćenih punih zarada.

Lekić je, istovremeno, zamerio rukovodstvu "Vodovoda" što je radnicima smanjivalo plate, a povećavalo ukupan fond zarada.

- Prema Zakonu o zaradama u javnom sektoru, "Vodovod" je imao pravo da smanji ukupan fond zarada, ali se radilo obrnuto. Nije smanjivan ukupan fond zarada, nego su se smanjivale plate, a fond zarada uvećavao - predočio je čelnik pljevaljskog odbora NSD.

Iz "Vodovoda" su odgovorili da su zarade obračunavali prema zakonu o zaradama u javnom sektoru od 2017. godine, a da se ukupan fond zarada mogao smanjiti samo smanjenjem zarada ili smanjenjem broja zaposlenih. Iz "Vodovoda" su odlučili da umanje zarade.

GUBICI NA MREŽI 71 ODSTO

UKUPAN prihod DOO "Vodovod" 2018. iznosio je 1.443.218 evra, dok je rashod bio 1.597.550 evra, što čini gubitak od 154.000 evra. Iz ove firme su istakli da su od vode u odnosu na 2017. prihodi manji za 91.000 evra, što pravdaju smanjenjem broja korisnika i boljoj uređenosti mernih instrumenata i instalacija. Istovremeno, navode da je samo 29 odsto prihodovano od ukupno proizvedene količine vode, a da su gubici na mreži 71 odsto.