ČLANOVI Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić su na sednici Predsedništva odlukom da se zaustavi izgradnja mosta na Pelješcu, koju su usvojili preglasavanjem, pokušali da naprave subverziju ne bi li Hrvatska povukla svoj potpis o izgradnji mosta na Savi ili počela da pravi probleme u njegovoj realizaciji, poručio je u utorak srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

On je potvrdio novinarima u Sarajevu da su ga na sednici Džaferović i Komšić preglasali u pogledu odluke u vezi sa zaustavljanjem izgradnje mosta na Pelješcu.

- Ja sam glasao protiv zaustavljanja izgradnje i pokrenuo sam inicijativu za pokretanje vitalnog entitetskog interesa u vezi sa ovim pitanjem, o čemu će konačnu reč dati Narodna skupština Republike Srpske - rekao je Dodik.

Pročitajte još - Komšić i Džaferović izigravaju javnost

On je naglasio da, za razliku od Džaferovića i Komšića, smatra da BiH sa Hrvatskom treba da gradi prijateljske odnose, tim pre jer Republika Srpska ima interes za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške. On je ocenio da je ponašanje Džaferovića i Komšića kontraproduktivno i izrazio nadu da će Narodna skupština RS prepoznati interese Srpske i ovu odluku proglasiti nevažećom, tim pre jer se zna da je EU donirala sredstva za Pelješki most i da je kineski izvođač pouzdan partner.

On je naveo da se u danu kada je posle deset godina potpisan ugovor o izgradnji mosta na reci Savi usvaja odluka koja može poremetiti tu priču.

SEDNICA U ČETVRTAK

Posebna sednica parlamenta RS o ovom pitanju biće održana u četvrtak, odlučio je parlamentrani kolegijum.

Dodik se na sednici Predsedništva pozvao na vitalne interese Republike Srpske, što je do odluke parlamenta tog entiteta, stopiralo Zaključak Predsedništva BiH, preneli su banjalučki mediji.

Ako parlament dvotrećinskom većinom potvrdi da u tom slučaju postoji vitalni interes Republike Srpske, Zaključak usvojn na sednici Predsedništva, za koji su glasali Džaferović i Komšić, postaje ništavan.

U suprotnom, BiH će na inicijativu bošnjačkog i hrvatskog člana Predsedništva pokrenuti postupak protiv Hrvatske zbog gradnje Pelješkog mosta. (Tanjug)