Pred ponoć u ponedeljak Bojan Jovanovski, poznatiji kao Boki 13, upućen je na mesec dana u skopski istražni zatvor merom sudije prethodnog postupka Krivičnog suda, po zahtevu Javnog tužilaštva za progon organizovanog kriminala.

Po naredbi istog tužilaštva, čelnici Specijalnog javnog tužilaštva (SJO) Katici Janevoj, "oduzet je jedan telefonski uređaj". Prethodno, ona je pred samo privođenje Jovanovskog, podnela ostavku na funkciju.

Pored Jovanovskog 30-dnevni pritvor je određen i za Zorana Milevskog, pod sumnjom za iznudu od jednog od optuženih u predmetu SJO pod kodnim nazivom "Imperija“.

Prvooptuženi u tom predmetu je Jordan Kamčev, (trenutno se brani sa slobode), formalno najbogatiji preduzetnik RSM, sada u svojstvu "nezgodnog svedoka". U istrazi pretresi su u ponedeljak izvršeni u kući roditelja Jovanovskog, 1N televiziji, u njegovom vlasništvu, gde su oduzeti njegov i komjuter Lazara Janeva, sina specijalne tužiteljice Katice Janeve, zaposlenog u toj televiziji.

PROČITAJTE JOŠ -
SKANDAL U MAKEDONIJI: Boki 13 uhapšen zbog afere od 8.000.000 evra, u sve umešan i tužilac

Vilma Ruskoska, tužilac za organizovani kriminal je potvrdila da je Jovanovski u ponedeljak zadržan na graničnom prelazu "Bogorodica" pri pokušaju bekstva iz zemlje.


Obeleženog novca kao dokaza iznude - nema, ali su, kako je precizirala, obezbeđeni audio i video snimci razgovora.

Zvanično, Jovanovski i Milevski, u istrazi Tužilaštva, verbalnim i materijalnim dokazima, terete se za krivično delo "primanje nagrade za protivzakonski uticaj". Jovanovski i za "pranje para i druge prihode iz kažnjivog dela".

U žiži je predmet "Imperija", kao razlog hapšenja koje potresa sudsku vlast u RSM. Javnosti je još uskraćeno ime tužioca koji je imao realnu moć "trgovine uticajem", odnosno ko je iz SJO, zloupotrebio moć i uticaj.


Od početka postupka u predmetu SJO „Imperija“, od 9. novemra prošle godine, u dva navrata Jovanovski i Milevski su od "lica protiv koga se vodi postupak u predmetu „Imperija“, primili ukupno 1,5 milona evra, od zatraženih osam miliona evra. Zauzvrat obećali su da će preko tužioca "s kojim su u prijateljskim vezama", obezbediti obustavu istražnog postupka ili olakšati mu položaj.