SKOPLjE
OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

Sveti Ćirilo i Metodije, Sveti Kliment, Sveti Naum i Car Samuil slaviće se zajednički u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji (RSM), potvrđeno je iz Vlade u Skoplju.

Na predlog resornog Ministarstvota spoljnih poslova, Vlada u Skoplju je usvojila informaciju sa prvog sastanka međuvladine komisije RSM i Republike Bugarske od 10. juna ove godine, formirane na osnovu Sporazuma o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji između dveju država.

Pročitajte još - BUGARSKA PORUČUJE: Od Severne Makedonije tražimo samo istinu


Informacija sadrži izveštaj o radu Zajedničke multidisciplinarne ekspertske komisije o istorijskim i obrazovnim pitanjima i predlozima vladama, uz razmenu ocena o dosadašnjem radu i „postignutom napredku u delu antičke istorije“.

- Prihvaćene su sugestije o zajedničkoj proslavi sledećih ličnosti iz naše zajedničke istorije: Sv. Kiril i Metodij, Sv. Kliment, Sv. Naum i Car Samuil. Dve strane su saglasne da promovišu dogovoreno i u najkraćem mogućem roku da usaglase datume i zajedničko obeležavanja. Pri svakoj oficijalnoj proslavi ovih ličnosti potrebno je istorijska istina o našoj zajedničkoj istoriji jasno da se obeležava – navodi se u saopštenju Vlade RSM.