BLAŽEN je put kojim danas hodiš, Momire Bulatoviću.

Ovom porukom, na mesnom groblju u selu Raći u Kučima, od nekadašnjeg predsednika Crne Gore i premijera SR Jugoslavije Momira Bulatovića oprostio se mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. "Državnika čistog obraza", koji je pre tri dana iznenada preminuo u 63. godini, do večne kuće ispratilo je više stotina članova porodice, prijatelja, političkih saboraca i građana Podgorice.

Pročitajte još: Hiljade građana odale poštu Momiru Bulatoviću, delegaciju Srbije predvodi Vulin (FOTO)

Opraštajući se od bivšeg predsednika, mitropolit Amfilohije je naglasio da je Bulatović jedna od najznamenitijih ličnosti Crne Gore koja je ugradila sebe u presudnim promenama koje su se dogodile u bivšoj Jugoslaviji.

Pročitajte još: MOMO JE POŽURIO BOŠKU U ZAGRLjAJ: Momir Bulatović stoički nosio bol i tugu za svojim pokojnim sinom

- Časno je nosio svoj krst i nije podlegao iskušenju. Nije ga progutalo vlastoljublje i slavoljublje. Sačuvao je Momir svoj čisti obraz, i kao čovek i kao državnik. I u najtežim životnim trenucima uspeo je da sačuva svoju dušu. Čak i onda kada su mu američki moćnici 1996. uputili nimalo lepe reči o Kosovu i Metohiji, on je ostao veran Bogu i kosovskometohijskoj svetinji.

Poslednji pozdrav porodice

Puna dva dana ka kapeli na groblju Čepurci u Podgorici, gde je bilo izloženo Momirovo telo, slivala se reka ljudi. Isto je bilo i na kučkom kamenu, gde je našao večni spokoj. U bolu porodice Bulatović - supruge Nade, kćerke Nine, brata Dragana, majke Sofije i drugih članova, saučestvovao je veliki broj Momirovih prijatelja i poštovalaca.

Na poslednjem ispraćaju našli su se mnogobrojni saborci iz devedesetih, ali i iz današnjeg vremena - ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, njegov nekadašnji potpredsednik Nikola Šainović, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević...

Ministar odbrane Aleksandar Vulin položio je na kovčeg venac predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

- Srbija pamti učinjeno i dobro i zlo. Momir Bulatović je svojim životom i svojim delima zaslužio naše zahvalno sećanje. Uvek je bio gde je trebalo. I kada je bilo teško, i kada su razbijali braću. Uvek je bio uz svoj narod - kazao je Vulin.

Predrag Marković

Odru svog prijatelja prišao je i Nikola Šainović.

- Momir je bio saborac u teškim, tragičnim vremenima. Delio je sa nama iskrenu borbu za spas države i naroda. Bio je toga dostojan. Njegov lik i duhovni spomenik su ga nadživeli - poručio je Šainović.

Aleksandar Vulin

Od kako je rekao, brata i prijatelja, oprostio se i Andrija Mandić, a u ime porodice okupljenima se obratio Nastadin Bulatović ističući da je bratstvo Bulatovića koje četiri veka bitiše na kučkom kamenu izgubilo najvećeg i najboljeg, koji je iz politike izašao "čist kao suza".

Sahrani je prisustvovao potpredsednik Vlade i ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin, a saučešće lično su izrazili šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović i predsednik Skupštine Ivan Brajović.

Nikola Šainović izjavljuje saučešće

MILOVO SAUČEŠĆE - TELEGRAMOM

PREDSEDNIK Crne Gore porodici Bulatović saučešće je izrazio telegramom. U njemu je navedeno:

"Sa žaljenjem sam primio vest o iznenadnoj smrti Momira Bulatovića, prvog neposredno izabranog predsednika Republike Crne Gore, koji je devedesetih davao izuzetan lični doprinos očuvanju mira, multietničkog sklada i stabilnosti u našoj Republici. Bez obzira na kasniji razvoj političkih procesa, s pijetetom čuvam uspomenu na te dane naše saradnje. Kao što cenim što smo obojica imali snage da se uzdignemo iznad političkih razmirica u kasnijim životno važnim situacijama".

OPROŠTAJ I U BEOGRADU

KOMEMORACIJA Momiru Bulatoviću održana je u utorak i u Beogradu. Počast nekadašnjem saveznom predsedniku Vlade odala je i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Nekadašnji ministar u saveznoj vladi Živadin Jovanović rekao je da će Bulatović ostati upamćen kao političar i državnik širokih demokratskih pogleda i čovek blage reči, a jakih argumenata.

- Bio je iskreno i duboko opredeljen za zajedničku državu Srbije i Crne Gore. Bio je to čovek kojeg su krasili umerenost, skromnost i pravdoljubivost...

Komemoraciju je organizovalo Udruženje građana "Sloboda" čiji je Bulatović bio predsednik.

Dva dana reka prijatelja i poštovalaca slivala se ka kapeli na groblju Čepurci u Podgorici