EKOLOZI su još jednom pozvali na obustavu radova na mini- hidroelektrani na reci Cijevna, a čije izgradnja je počela u pograničnom toku te reke, na severu Albanije, upozoravajući da bi nastavak radova mogao dovesti do potpunog nestanka reke koju dele Crna Gora i Albanija.

Naime, predstavnici NVO Grin Hom su tokom vikenda obišli reku Cijevna, i kako tvrde, svedočili "intenzivnim radovima na izgradnji hidroenergetskih objekata". Navode da je reč o dve mHE, od kojih će jedna, u gornjem toku, biti izgrađena za dve godine, dok je druga u pograničnom mestu Tamara u finalnoj fazi izgradnje.


PROČITAJTE JOŠ: MUKE NIKŠIĆANA: Do vrha Himalaja su stigli, do penzije - ne

- U postavljene cevi prečnika oko 130 centimetara, na dužini oko 2,3 kilometra i više, zapremina vode iznosi oko 3.000 kubika, što će i tokom vodnog perioda zahvatati gotovo svu količinu vode iz Cijevne. Ovde nisu uključene mHe na drugim pritokama, poput Cijevne Vuklitske, koje dodatni multiplikuju uticaj na donji tok Cijevne - saopštila je izvršna direktorka Grin Hom Nataša Kovačević.

Kako je istakla, Vlada i resorna ministarstva imaju sve mehanizme u rukama - polazeći od mogućnosti iniciranja međunarodne arbitraže u skladu sa Okvirnim sporazumom o vodoprivrednim odnosima između Crne Gore i Albanije, otvaranja slučaja ispred Sekretarijata Energetske zajednice, ili slučajeva ispred Sekretarijata Bernske ili ESPOO Konvencije.

Obaveštenje o radovima

Iz te NVO su podsetili i da su na Ministarskom sastanku o prelasku država Zapadnog Balkana na čistu energiju, održanom u februaru 2019, uputila otvoreno pitanje predstavniku Ministarstva infrastrukture i energije Albanije o razvoju malih HE na Cijevni, na šta su dobili odgovor da su svi radovi obustavljeni jer je dokumentacija za projekte bila nepotpuna, te da će procene uticaja ovih zahvata na životnu sredinu, kada jednom budu urađene, biti poslate Crnoj Gori.

- Informacije do danas nismo dobili, a radovi ne staju. Cevi su već ukopane u korito reke, postavljene na noseće mostove, betonirani zahvati i brana, te se izvode radovi na mašinskoj zgradi, nakon čega će se reka konačno uceviti - poručila je Kovačevićeva, dodajući da očekuju da Vlada Crne Gore pod hitno organizuje stručnu posetu terenu, pokrene međunarodnu arbitražu i iskoristi sve druge mehanizme, kako bi se sprečili i sveli na najmanju meru uticaji koje će mHE doneti zaštićenom području.


PROČITAJTE JOŠ: UHAPŠEN PODGORIČANIN: Mladić zapalio automobil vršnjakinji

ALBANSKA STRANA - ĆUTI

IZGRADNjA mini-hidroelektrana na Cijevni počela je nekoliko meseci nakon što su se predstavnici obe vlade obavezali na zajedničko delovanje na nesmetanom protoku prekograničnih vodotoka. Crnogorski zvaničnici su tada tvrdili da nemaju saznanja da se krenulo u gradnju mHE na Cijevni, te da su to saznali od domaćih NVO. Tek nakon toga su od albanske strane zvanično zatražene relevantne informacije i raspoloživa dokumentacija o proceni uticaja na životnu sredinu i mogućnost učešća crnogorske javnosti u razmatranju dobijenih dokumenata, međutim, sve se na tome završilo.