PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA


POSLANICI parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu, kao najstarije aktivne panevropske političke institucije, izabrali su juče hrvatsku šeficu diplomatije Mariju Pejčinović Burić za novog generalnog sekretara SE na mandat od pet godina.

Marija Pejčinović Burić je osvojila 159 glasova, dok je drugom kandidatu, belgijskom ministru spoljnih poslova Didijeu Rejndersu pripalo 105. Pejčinovićeva je juče, pre objavljivanja konačnih rezultata, smatrana za favorita, na osnovu atmosfere koja je vladala u Strazburu.

Ona će na ovoj funkciji zameniti Norvežanina Torbjerna Jaglanda kome u oktobru prestaje drugi petogodšnji mandat.

PROČITAJTE JOŠ - KANDIDAT ZA SEKRETARA EVROPSKOG SAVETA: Ko je šefica hrvatske diplomatije Marija Pejčinović Burić?

Poslanici Parlamentarne skupštine, koja broji 324 člana po reprezentativnom principu na osnovu sastava nacionalnih parlamenata iz 47 zemalja članica i koji predstavljaju 830 miliona evropskih žitelja, glasali su juče tokom celog dana u okviru redovne letnje sesije PSSE.

Osnovni ciljevi Saveta Evrope su unapređenje parlamentarne demokratije, poštovanje ljudskih prava i uspostavljanje vladavine prava.

Izbor novog generalnog sekretara je obeležio i povratak ruskih poslanika koji su ponovo imali pravo glasa, posle suspenzije zbog situacije oko Krima.