Podgoričke Vijesti tvrde da je Venecijanska komisija na plenarnoj sednici usvojila pozitivno mišljenje o nacrtu zakona o slobodi veroispovesti, a da je Srbija jedina bila protiv utvrđenog stava da "zakonski tekst donosi značajne pozitivne promene postojećeg zastarelog zakonodavstva".

Kako dalje navodi list, protiv utvrđenog stava glasala je jedino Srbija, odnosno njen predstavnik Čedomir Backović, dok je Bosna i Hercegovina bila uzdržana.

Crnogorska Vlada objavila je u petak da je VK na plenarnoj sednici usvojila pozitivno mišljenje o zakonu o slobodi veroispovesti, dok je koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko primorske protojerej-stavrofor Velibor Džomić rekao da, prema nezvaničnim informacija, mišljenje nije pozitivno.

Mišljenje VK inače još nije objavljeno, a trebalo bi da bude u ponedeljak.

PROČITAJTE JOŠ: Neće biti otimanja srpskih svetinja

Crnogorski ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović, koji je prisustvovao sednici kao predlagač zakona, izjavio je za Vijesti da je usvajanje mišljenja "veliki napredak za izlazak iz staromodnog zakonodavstva 70-ih".

"VK je konstatovala da je zakon usklađen sa odgovarajućim protokolom Evropske konvencije o ljudskim pravima", rekao je on.

Ključno, međutim, i s gledišta Srbije sporno je pitanje imovine SPC.

MARKOVIĆ: CRKVE PRIPADAJU NARODU, ODNOSNO DRŽAVI


Vlada Crne Gore neće uređivati ko će i kada ići u crkve i manastire, ali one pripadaju narodu, odnosno državi Crnoj Gori i to niko ne može osporavati, rekao je danas crnogorski premijer Duško Marković.


"Od Venecijanske komisije, kroz mišljenje na Zakon, dobili smo potvrdu naše slobode, nezavisnosti i demokratskog potencijala. Državi je Ustavom dato pravo da uređuje sva društvena pitanja - ne na nečiju štetu, nego u interesu svakog građanina i njegovih prava i sloboda. Tako će biti i sa ovim zakonom", tvrdi Marković, prenosi RTCG.


On je o predloženom zakonu o slobodi veroispovesti govorio u Kolašinu na opšitnskoj konfereniji DPS.