POLITIČKA temperatura u Kotoru opet se podiže. Ministarka za javnu upravu u Vladi Crne Gore Suzana Pribilović upozorila je predsednicu Skupštine opštine Kotor Dragicu Perović da što pre zakaže sednicu lokalnog parlamenta. Vlada CG je, naime, 30. maja naložila Kotoranima da u roku od 20 dana bude održana sednica, kako bi se obezbedilo normalno funkcionisanje lokalne samouprave u drevnom bokeljskom gradu. U protivnom biće uvedene privremene mere.

Predsednica SO Kotor je nešto pre tražila od Ministarstva javne uprave predlog odluke Vlade od 30. maja da bi se upoznala na osnovu čega je doneta. Novi zahtev ministarke Pribilović, koja je zatražila da se ispoštuje rok za zasedanje SO, koji ističe, predstavlja u stvari i odgovor predsednici SO Kotor.

U međuvremenu je Upravni sud doneo odluku po kojoj je predsednik Opštine Kotor Vladimir Jokić nezakonito smenjen i on se vratio u svoju fotelju. On je ocenio da SO funkcioniše,da su isplaćene zaostale plate i normalno obavljaju poslovi opštinskih službi i javnih preduzeća.

PROČITAJTE I: SA SAMO 13 GODINA POSTAO HEROJ: Đorđe izvukao druga iz nabujale reke

Nova većina u Skupštini opštine koju sada čine DPS, SD, Liberalna partija, HGI i nezavisna odbornica Bruna Lončarević, koja je podržala ovu koaliciju (ona je bila član opozicione SDP iz koje je isključena), misli drugačije. Oni su smenili Jokića, što se pokazalo nezakonitim, i traže hitnu sednicu SO na kojoj bi ponovo smenili Jokića i izabrali kandidata DPS za novog predsednika.

PREPUCAVANjA

KOTORANI se, dok traju prepucavanja, pitaju kada će imati stabilnu vlast jer nezasedanje lokalnog parlamenta i zategnuti odnosi po principu "jedni u klin, drugi u ploču", sukob stare koalicije i ove novonastale, ne vode ničemu. U svakom slučaju narednih dana treba da se ovaj Gordijev čvor razmrsi. Pitanje je samo hoće li to biti na sednici SO, ili pak na neki drugi način.