Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević je potpisao Protokol o saradnji tokom letnje turističke sezone sa direktorom Direkcije policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Vladimirom Rebićem, na osnovu kojeg će, kao i prethodnih godina, kolege iz Srbije boraviti radno na Crnigorskom primorju tokom letnjih mjeseci, saopšteno je iz Uprave polucije Crne Gore.


- Kako je to predviđeno Protokolom, i ove godine, osme zaredom, policijski službenici iz Republike Srbije će biti upućeni na rad u Crnu Goru tokom narednih letnjih meseci, gde će na primorju zajedno sa crnogorskom policijom raditi na prevenciji i suzbijanju kriminala. Osim Republike Srbije, crnogorska policija u cilju ostvarivanja efikasnije međunarodne policijske saradnje i ove turističke sezone će ugostiti policijske službenike iz Italije, Hrvatske, Albanije, Severne Makedonije a ove godine po prvi put kolege iz Rumunije. Oni će tokom leta biti radno angažovani na crnogorskom primorju i sa službenicima crnogorske policije.


Službenici Uprave policije Crne Gore će po istom principu radno boraviti na hrvatskom primorju, saopštila je crnogorsks policija, koja podseća da je projekat razmene policijskih službenika počeo sa realizacijom 2012. godine "i obuhvatao je kolege iz Hrvatske, Srbije i Albanije, a 2013. godine proširena je saradnja sa policijama Severne Makedonije i Italije, dok je ove godine crnogorska policija potpisala Memorandum sa Rumunijom, pa je sardanja proširena i sa ovom državom".

PROČITAJTE JOŠ: MUP: Dobra saradnja policija Srbije i Crne Gore
- Jedino sa policijom Hrvatske razmena funkcioniše na bazi reciprociteta, dok iz ostalih pet zemalja policijski službenici radno borave na našem primorju. Dosadašnja praksa i iskustva koja se tiču saradnje policija i razmene policijskih službenika ovih država u toku turističke sezone dali su jako dobre rezultate kako u prevenciji, otkrivanju i rasvetlavanju krivičnih dela tako i u razvoju i jačanju kvalitetnih odnosa partnerskih policijskih službi, kažu iz UP Crne Gore.Foto Uprava policije Crne Gore