POSLE Nove godine 10.000 crnogorskih građana, uglavnom sa severa, krenuće da traži posao u Nemačku! Za 10 do 15 godina, ovaj region će biti siromašniji za 100.000 građana, tako da će u najlepšem i prirodnim resursima najbogatijem delu Crne Gore, na 52 odsto teritorije, kako stvari stoje, ostati da živi svega 67.000 građana!

Ovo je dramatično upozorenje NVO "Euromost" iz Bijelog Polja, koja pomno prati migraciona kretanja u Crnoj Gori. Oni veruju da severu preti pražnjenje, posebno posle prihvatanja paketa migracijskih zakona u parlamentu Nemačke koje su donesene u petak, što znatno olakšava useljavanje za potrebe nemačkog tržišta rada.

- Dugo najavljivani zakon o useljavanju radne snage reguliše dolazak radnika iz zemalja koje nisu članice EU, a među njima i iz Crne Gore. Mi smo znatno ranije najavili izglasavanje tog zakona, čime su demantovane sve informacije takozvanih stručnjaka pri Zavodu za zapošljavanje Crne Gore da neće doći do toga - kaže izvršni direktor NVO "Euromost" Almer Mekić, koji ističe da je ranije ukazivao da će početak primene ovog zakona doneti nove problem Crnoj Gori, jer će 90 odsto onih koji su već otišli ostati da živi u Nemačkoj i tamo odvesti svoje porodice.

Pročitajte još - U Crnoj Gori nemaju perspektivu, mladi masovno odlaze

- Doći će do osetnog deficita radne snage, jer očekujemo da će veliki broj crnogorskih građana, koji su sada zaposleni, posebno u kompanijama koje se bave proizvodnjom, vozači, građevinski radnici i radnici u zdravstvu, napustiti radna mesta i krenuti u inostranstvo - kažu u "Euromostu", i napominju da su u novembru 2018. anketirali 510 srednjoškolaca iz pet opština sa severa, od kojih se 94 odsto izjasnilo da će odmah nakon završene srednje škole napustiti svoje mesto jer ne vide nikakvu perspektivu.

Svoja crna predviđanja, NVO "Euromost" temelji na zvaničnim podacima o iseljavanju i negativnom prirodnom priraštaju, a u prilog tome govore i zvanični podaci, prema kojima je Bijelo Polje, kao najveća opština na severu Crne Gore, prvo po iseljavanju, a od 2018, nakon 60 godina, prvi put ima negativni prirodni priraštaj.

Pročitajte još - Bošnjaci odlaze sa severa Crne Gore

ZAHTEVI ZA VIZU

NA severu zemlje se na svakom koraku priča da je krajem prošle godine Ambasadi Nemačke sa severa Crne Gore pristiglo oko 18.000 zahteva za vizu!

- Tražimo od Ambasade da saopšti koliko je stiglo zahteva od strane crnogorskih građana, jer sumnjamo da Ambasada krije te podatke. poznato nam je koliko su izdali viza, ali nikako da objave koliko je interesovanje građana i koliko je predato zahteva u ovoj godini. Zato ako ne objave te podatke, mi ćemo se obratiti Vladi Nemačke i Ministarstvu spoljnih poslova, jer se ti podaci ne smeju kriti od crnogorske javnosti - kažu iz "Euromosta".