Apelacioni sud crne Gore, potvrdio je presudu krivičnog veća Višeg suda u Bijelom Polju koje je osudilo na 12 godina zatvora Edinu Kastrat (19) iz Plava, zbog krivičnog dela teškog ubistva, odnosno ubistva sina starog četiri meseca.

Posle izricanja presude, u obrazloženju za javnost, s obzirom da je suđenje bilo zatvoreno, saopšteno je  da je tokom postupka dokazana krivica optužene za delo koje joj je optužnicom stavljeno na teret.

Prema navodima optužnice, Kastrat je svog sina, starog četiri meseca 29. juna prošle godine iznela iz kuće i bacila u Plavsku reku. Beba je, kako stoji u obdukcionom nalazu, preminula usled utopljenja, a njeno beživotno telo pronađeno je nekoliko dana kasnije.

Posle hapšenja, Kastrat je tvrdila da je ubistvo deteta počinila zbog nesređenih odnosa i problema sa suprugom kome je želela da se tako osveti za navodna maltretiranja.

Pročitajte još: Majci, ubici deteta 12 godina zatvora!

Tokom suđenja, kako su veštaci utvrdili, u trenutku izvršenja krivičnog dela Kastrat je bila uračunljiva i svesno htela izvršenje, što joj je uzeto kao otežavajuća okolnost.

Inače, olakšavajuće oklonosti su što je u trenutku izvršenja dela imala 18 godina i pet meseci i što se po zakonu za lica mlađa od 21 godine ne može primeniti kazna zatvora do 40 godina koja je inače propisana za ovo teško ubistvo.

Pročitajte još: Bacila u reku četvoromesečnog sina


S obzirom da je bila mlađi punoletnik propisana je kazna koja ne može biti veća od 20 godina, saopšteno je posle presude u belopoljskom Višem sudu, čije je krivično veće kao olakšavajuću okolnost po Edinu istaklo kajanje i žaljenje optužene, kao i to da se predstavnik oštećene porodice nije pridružio krivičnom gonjenju.

Kastrat se u pritvoru nalazi od 30 juna prošle godine.