Na dan kada se obeležava 15 godina od ubistva glavnog i odgovornog urednika dnevne novine ''Dan'' Duška Jovanovića, nažalost, moramo da ponovimo konstataciju da država Crna Gora nije uradila gotovo ništa da to ubistvo rasvetli i da je pokazala da je potpuno nedorasla da se nosi sa ovim slučajem.

Ovo je u ponedeljak saopštio Sindikat medija Crne Gore (SMCG) i podsetio da je tačno pre godinu slučaj ubistva Jovanovića, posredstvom Međunarodne (IFJ) i Evropske federacije novinara (EFJ), postavio na Platformu Saveta Evrope za bezbednost i zaštitu novinara (CoE Media Freedom) koja prikuplja podatke o napadima, pretnjama i teškoćama sa kojima se suočavaju novinari iz 47 zemalja širom Evrope.

- Obaveza države je bila da Savet Evrope izvesti o rezultatima istrage i statusu tog slučaja što je urađeno tek pre dva meseca. Stalna misija Crne Gore pri Savetu Evrope je u predmetu ''Nekažnjivost u slučaju ubistva Duška Jovanovića'', navela da su tokom 2018. godine Više državno tužilaštvo i Specijalno državno tužilaštvo vodili dva predmeta na osnovu izvjštaja privatnog detektiva ali nisu naveli rezultate tih istraga. Podsećamo da su ti izveštaji odbačeni, te da se može zaključiti da ni tokom protekle godine država nije uspela da se primakne nalogodavcima i izvršiocima ovog zločina. Sindikat medija Crne Gore, ponovo, traži od svih nadležnih da nastave sa istragom i da ne ostaju nemi na pokušaje ostalih tela, pre svega Komisije za istrage slučajeva napada na novinare koju je Vlada formirala, da daju doprinos kako bi se iz novog ugla sagledao slučaj ubistva Duška Jovanovića.

PROČITAJTE JOŠ - U pismu je ključ ubistva Duška Jovanovića

Komisija je pre više od sedam meseci uputila dopis Vladi u kojem je predložila da se u cilju rešavanja slučaja ubistva Duška Jovanovića angažuje strani ekspert iz Evrope ili Sjedinjenih Američkih Država, ali odgovor od Vlade još nije stigao, kažu iz Sindikata medija Crne Gore, dok Albin Ćeman potpredsednik Demokratske Crne Gore smatra da toliko dug period čekanja na zadovoljenje pravde i otkrivanje istine, predstavlja teško breme crnogorskog društva u kojem urušeni pravosudni sistem nije daleko odmakao u istrazi o ovom užasnom zločinu.

- Očigledno da nije postojala i ne postoji politička volja da se konačno rasvetli zločin nad čovekom koji je imao hrabrosti da obelodani sve negativne pojave i procese u našem društvu, i koji je kritiku režima platio svojim životom. Ne može postojati slobodne reči i slobodnih medija dok nalogodavci i ubice novinara i posle toliko godina prolaze nekažnjeno. U fašističkom ambijentu je, a ne u demokratskom društvu, novinarstvo rizična profesija, u kojem se za kritiku, slobodnu misao i reč plaća najskuplja cena. Stoga, istraga o zverskom ubistvu glavnog i odgovornog urednika lista „Dan“ mora biti prioritet nadležnih državnih organa, kako bi sloboda medija, kao preduslov demokratije, konačno zaživela u crnogorskom društvu. Živimo za to, kad će nam svanuti dan u kom će se za kritiku umesto metka dobiti ispružena ruka podrške, saradnje i razumevanja, kaže Ćeman.UBISTVO

DUŠKO Jovanović ubijen je 27. maja 2004. godine ispred redakcije svog lista u Podgorici. Nakon 15 godina jedino je Podgoričanin Damir Mandić osuđen kao saizvršilac ubistva i to na 19 godina zatvora.