RIJEKA - Maturanti u Hrvatskoj u sredu obeležavaju poslednji dan srednjoškolskog obrazovanja, a riječki maturanti proslavili su to uz pokliče "Ajmo, ustaše" i "Za dom spremni".

Maturanti su se okupili na Delti i kod Spomenika oslobođenja, a pored prskanja pištoljima na vodu, uz pevanje, grljenje i ispijanje alkohola, pojedini su uz dizanje desnice uzvikivali "Ajmo ustaše" i "Za dom spremni", prenosi Novi list.

"Iako se radi o glasnoj manjini, teško je shvatiti da se neko 22. maja 2019. godine zabavlja veličanjem zločinaca", komentar je Novog lista.

PROČITAJTE JOŠ - Riječki maturanti slavili ustaše
PRIVEDENO 13 MATURANATA ZBOG INCIDENATA NA PROSLAVI


U Zagrebu je danas, tokom manifestacije "norijada" kojom učenici obeležavaju završetak srednje škole, došlo do incidenata zbog čega je privedeno 13 maturanata, dok je Hitna pomoć intervensala kod 11 maturanata.

Okupljanje oko 5.000 maturanata počelo je na Trgu bana Josipa Jelačića oko 10 sati, a povorka je oko podne krenula ulicama grada prema parku Bundek, prenosi Indeks.

Pre i za vreme prolaska kolone pešaka, saobraćaj je u ulicama kojima su maturanti prolazili bio u potpunosti zatvoren, a policija je građane obavestila da izbegavaju centar grada.