TRI godine Udruženje boraca ratova od 1990. Crne Gore čeka odgovor od glavnog Specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića na pitanje: dokle se stiglo u saradnji VDT-a Crne Gore i Državnog odvetništva Hrvatske u rasvetljavanju slučajeva ratnog zločina nad 14 pripadnika JNA iz nikšićko-šavničke grupe, označene kao "Lora 3".

Pročitajte još: SRAMNA ODLUKA U CRNOJ GORI: Karcinom kosi, a vlast ne haje

Čeka se i na informaciju o ubistvu 24 i ranjavanju više od 40 pripadnika JNA u Čepikućama, Ivanjici, Osojniku i Grabu, 1. oktobra 1991. Udruženje je tražilo odgovor pod kakvim okolnostima se desilo zarobljavanje, pronalaženje posmrtnih ostataka vojnika bivše JNA iz sedmočlane barske grupe i kakvi su rezultati obdukcije. Radi se o borcima koji su 23. aprila 1992. godine bili upućeni na izviđanje terena na Crnoglavu i od tada im se gubi svaki trag.

Pročitajte još: NOVI ZAKON O VOJSCI U CRNOJ GORI: Odbiješ NATO, dobiješ otkaz

- Od Katnića nikakav odgovor o eventualnom početku istrage nismo dobili - kaže Radan Nikolić, predsednik Udruženja boraca ratova od 1990. Crne Gore. - Pre 13 godina tadašnji VDT Crne Gore Vesna Medenica i glavni državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić u Budvi su potpisali sporazum o saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih dela ratnih zločina. Taj dokument je katastrofalan po Crnu Goru jer je područje primene ograničeno na ratne zločine koji su počinjeni na području Hrvatske, odnosno prema njenim državljanima, a čiji počinioci imaju prebivalište ili državljanstvo Crne Gore!

Borci traže odgovor na pitanje šta je sa ratnim zločinom u slučaju "Lora 3" i tvrdnjom Županijskog državnog odvetništva u Splitu od 17. decembra 2011. da je zatraženo kriminalističko istraživanje.