Kao što se i očekivali, Bošnjačka stranka deo vladajuće koalicije u Crnoj Gori "pozdravila je Predlog zakona o slobodi veroispovesti koji je usvojila Vlada, i kroz dalju proceduru će podržati donošenje ovog zakona".

- Reč je o modernom zakonskom rešenju koje uvažava versku i etničku raznolikost Crne Gore i štiti prava pripadnika svih verskih zajednica, saopšteno je iz BS povodom predliga zakona koji je u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj ali i među vernicima ocenjen kao zakon kojim država želi da legalizuje otimanje imovine SPC u Crnoj Gori i ovu crkvu svedu na nivo nevladine organizacije.

Pročitajte još - Srpska crkva je na udaru u celom regionu


- Građanski koncept naše države moguće je jačati samo kroz poštovanje njene društvene slojevitosti, verskog suživota i poštovanja svih kulturnih identita koji čine njeno društveno biće. Zato je i potrebno donošenje zakonskih rešenja koja će napraviti realan okvir za nesmetano funkcionisanje svih verskih zajednica i definisanje njihovih jednakih prava, kao i obaveza, na temelju Ustava i uz poštovanje međunarodnih standarda. Veoma je važno da se ovim zakonom na bilo koji način ne dovodi u pitanje Sporazum koji je država potpisala sa Islamskom zajednicom. Zakonom se garantuje poštovanje nivoa dostignutih prava u prethodnom periodu i otvara prostor da se ona dodatno jačaju i unapređuju. Veoma je važno stvoriti trajne mehanizme za zaštitu posebnosti svih verskih zajednica, posebno u pogledu poštovanja specifičnosti njihovog identiteta, kao i zaštite verskih objekata i njihove imovine. Verujemo da će se kroz dalja unapređenja zakonskih rešenja stvoriti prostor i za ubrzanje procesa restitucije i povraćaja imovinskih prava ili obeštećenje nad uzurpiranom imovinom verskih zajednica u ranijim društvenim sistemima, saopštavaju iz BS i ocenjuju da je država Crna Gora na putu demokratskog razvoja i treba stalno unapređivati prostor za negovanje različitosti i puno uvažavanje verskih prava i sloboda kao jednog od ključnih nosilaca njenog građanskog identiteta.