Novi atak Albanaca u Crnoj Gori na srpske svetinje. Ovoga puta u Martinovićima nedaleko od Gusinja, gde se protive obnovi crkve Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, oskrnavili su krst sa do sada obnovljenih temelja!


- Skinuli su ga, slomili i bacili u potok u noći između ponedeljka i utorka, kada su vernici primetili šta se desilo - kaže za „Novosti“ sveštenih Bojan Radunović, paroh Gornjopolimski i andrijevički, koji je ceo slučaj odmah prijavio policiji, koja je izvršila uviđaj...


- Albanci na sve načine pokušavaju da nas spreče da obnovimo drevnu svetinju, koju su svojevremeno palili i rušili, ali, neće uspeti u tome. Služili smo liturgiju na dan Svetog Vasilija Ostroškog, i začudo, sve je prošlo u najboljem redu. Svima je to bilo sumnjivo, jer, nije bilo uobičajenih pokušaja ometanja i dobacivanja. Ali, eto, oni su uradili ono što je obećavao jedan službenik Opštine Gusinje, koji je pretio da će zapaliti crkvu ako bude obnovljena. Za sada prolazi sve to nekažnjeno, ali, dokle, videćemo - kaže otac Bojan, koji očekuje odlučnu reakciju države, koji bi trebalo da se obračuna sa ljudima koji šire versku i nacionalnu mržnju.


- Pozivam na mir i suzdržanost naše komšije Albance, ali na naše vernike i sve pravoslavce kojima teško padaju provokacije kojima smo izloženi. Pravoslavlje je vera mira, ljubavi i praštanja, ali očekujemo i od građana drugih vera da se tako ponašaju i da ne pokušavaju nikome da uskrate slobodu veroispovesti, kao što ni mi to ne činimo - kaže sveštenik Radunović.


PROČITAJTE JOŠ: ZASMETAO IM TAMJAN: Albanci u Crnoj Gori ponovo pokušali da ometu crkveni obred


Kako su „Novosti“ saznale, užasne pretnje i ružne reči na račun srpskih svetinja, sveštenstva i bvernika izrekao je službenik Komunalne policije u Opštini Gusinje Bujar Hasanđekaj.


Mig Albancima iz Martinovića i Gusinja da krenu na juriš na ovu svetinju, pre nekoliko dana dao je bivšpi premijer Albanije Sali Beriša, koji je ustvrdio da „predstavnici SPC i ekstremističke grupe provociraju meštane i obnavaljaju crkvu“, pozivajući državu Crnu Goru da interveniše...


Očigledno, poruka Beriše shvaćena je u Martinovićima...


Foto: Privatna arhiva