Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je na današnjoj sednici zaključke povodom najava o formiranju rezervnog policijskog sastava u Republici Srpskoj.

Nakon višečasovne burne rasprave izglasani su zaključci kakve je 23. aprila donela Komisija za bezbednost i za njih su glasali svi prisutni poslanici, osim HDZ-ovih koji nisu prisustvovali glasanju.

Tokom rasprave potpredsedavajući Mladen Bošković (HDZ) izjavio je da taj klub ne bi podržao donošenje zakona o uvođenju rezervnog sastava policije u Federaciji BiH.

PROČITAJTE JOŠ - Lukač: Formira se rezervni sastav policije RS; Džaferović poziva na Aneks

Zaključcima se traži od predstavnika međunarodne zajednice u BiH, pre svega Kancelarije viskog predstavnika da "zbog narušavanja sigurnosti i uznemirenosti građana BiH" odmah i neodložno zaustavi "antidejtonske aktivnosti" na donošenju zakona o izmenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske.

Od nadežnih državnih institucija parlament traži procenu bezbednosno-političke situacije u zemlji nakon usvajanja nacrta spomenutog zakona.

PROČITAJTE JOŠ -  DAN POLICIJE REPUBLIKE SRPSKE: Oni su uvek uz narod

Parlament poziva Vladu FBiH i preporučuje kantonalnim vladama da popune aktivni policijski sastav u sladu s pravilnicima o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mesta policijskih službenika, kao i njihovo adekvatno opremanje.

Ako aktivnosti na donošenju zakona u RS-u ne budu obustavljene, Federacija će preduzeti adekvatne mere na zaštiti bezbednosti svih građana, navodi se u zaključcima.