VOJSKA Crne Gore nastavlja sa medijskim pritiscima na protivnike izgradnje vojnog poligona na planini Sinjajevini, na lokalitetu Savine vode. Posle ministra odbrane Predraga Boškovića, koji je građane utešio da na planini neće biti baza NATO-a, o neophodnosti gradnje poligona govorio je načelnik Generalštaba VCG brigadni general Dragutin Dakić, a u ponedeljak se oglasio i pukovnik Aleksandar Pantović, načelnik Štaba Generalštaba Vojske Crne Gore.

Jedan od ključnih preduslova za realizaciju vežbi i razvoj sposobnosti Vojske jeste poligon za kolektivnu obuku i vežbe jedinica. Vojska Crne Gore već duži period nema takav poligon, što predstavlja problem u osposobljavanju jedinica, koji ističe da je neophodni prostor za to pronađen na istočnoj strani Sinjajevine, gde bi vojska izvodila vežbe i gađanja u trajanju oko mesec godišnje.

- Poligon je prilično udaljen od naselja, što je ključno u pogledu bezbednosti, a sam teren obezbeđuje neophodne uslove za manevar jedinica i različite vrste uvežbavanja - kazao je Pantović. - Takođe, postojeća putna infrastruktura se može relativno brzo sanirati i dodatno unaprediti, s obzirom na to da je taj prostor ranije koristila i JNA.

Pročitajte još - Sinjajevina - vojni poligon

Pored toga što će Vojska dobiti adekvatan poligon za kolektivnu obuku, opštine i stanovništvo koje gravitira ovim predelima imaće takođe koristi, jer će Vojska angažovati svoje kapacitete za opravku i održavanje puteva.

- Poslednjih godina Kolašin se, nažalost, transformiše iz ekološke u kontaminiranu sredinu. Ekološki čista Sinjajevina se pretvara u vojnu bazu, a suza Evrope, reka Tara, u fekalne vode. Ako tako treba da izgleda Kolašin i u budućnosti, jasno je da budućnosti u Kolašinu nema - kaže potpredsednik OO SNP Kolašin Miodrag Bulatović, koji tvrdi da se država na pogrešan i nemaran način ophodi prema prirodnim bogatstvima, na kojima bi Kolašincima pozavidela većina svetskih zemalja.

Foto Fejsbuk

On smatra da je bogatstva na teritoriji Kolašina neophodno valorizovati na najprirodniji način, na opšte zadovoljstvo i građana i države i u cilju očuvanja biodiverziteta kakav je danas.

- U poslednje vreme čujemo obećanja, kako će vojska poboljšati putnu infrastrukturu u slučaju izgradnje vojne baze na Sinjajevini, lokalitet Savina voda. Oni iz čijih usta izlaze takva obećanja ne razumeju da sve i da se do tog lokaliteta izradi najbolji mogući put, taj put će voditi do vojne baze, koja nije od interesa nikome, dok će i ovaj put u trenutno katastrofalnom stanju voditi do naše prelepe Sinjajevine, naše dedovine i našeg vekovnog ognjišta - kaže Bulatović.

Pročitajte još - Sinjajevina neće biti NATO baza

PROTEST

- NE možemo da verujemo da Vojska istrajava na ovoj ideji, čija realizacija bi bila pogubna po planinu - kažu u Udruženju Bjelopavlića "Bijeli Pavle" iz Danilovgrada, koji su za 19. maj na katunu Okrugljak, pred crkvom Ružicom, zakazali protestni skup u 12.00.