HOĆE li vlast u Nikšiću (DPS i Socijaldemokrate) prihvatiti inicijativu Demokratske Crne Gore da 12. maj, praznik Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca "institucionalno" postane dan zaštitnika grada? Odbornici Demokrata Veselinka Peković i Milivoje Zarubica podneli su zahtev za dopunu Statuta opštine kako bi se izbegle sve pravno-administrativne "zamke".

- Ukoliko inicijativa bude prihvaćena, pitanje obeležavanja dana zaštitnika grada uredilo bi se posebnim aktom SO Nikšić, ali na odgovarajući način i u skladu sa principom odvojenosti države od crkve - kaže mr Momo Koprivica, potpredsednik Demokrata.

- Odbornici naše partije iz opozicione solidarnosti ne učestvuju u radu lokalne skupštine, ali će se vratiti i prisustvovati sednici jedino u slučaju da predložena inicijativa bude uvrštena u dnevni red.

Crkvena opština Eparhije budimljansko-nikšićke već dve decenije svečano obeležava praznik duhovnog pokrovitelja i zaštitnika grada Nikšića ostroškog Čudotvorca. I svaki put, reka vernika sa raznih strana, staro i mlado, bolesni i zdravi, sliva se u jednu kolonu prinoseći svoju žrtvu svetitelju, koji ih nadahnjuje, osvežava i krepi.

Pročitajte još - Sveti Vasilije udružio nacije

Još ranije u razgovoru, za "Novosti", Ratko Krivokapić, predsednik Crkvene opštine Nikšić, na pitanje kada će doći taj dan da praznovanje svetitelja koga slavi vaseljena to zvanično uradi i gradska vlast podno Trebjese, rekao je da nije daleko.

- Tom cilju svi stremimo i daće Bog da se to ostvari. I da se slavski kolač reže u Skupštini opštine - kazao je Krivokapić. - Kada sam išao za duhovne pouke kod blaženopočivšeg starca Tadeja, tražeći od njega blagoslov za odlazak na neka poklonička putovanja, govorio mi je da ne moram nigde daleko da idem, jer Gospod prebiva i pojavljuje se u Ostrogu. Tada sam shvatio koliku moć ima Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac.

PRENEO EPARHIJU U POPE

- VELIKA ljubav se slila na ovaj grad kada je 1651. godine Sveti Vasilije preneo Zahumsku, odnosno Petrovsku eparhiju iz manastira Tvrdoš u manastir Svetog Dimitrija u Popima u Nikšiću. U Popima je bio letnjikovac Nemanjića koji je Sveti Vasilije preuredio i u njemu stolovao nekoliko godina. Pre njega u ostroškim stenama živeo je Sveti Isaija od Onogošta koji mu je bio dobar primer da odabere jednu od pećina u Ostrogu u koju se kasnije nastanio - kaže Ratko Krivokapić.