SKOPLjE - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


STEVO Pendarovski (56), prvi predsednik Republike Severne Makedonije (RSM) i peti po izdvajanju ove zemlje iz bivše jugoslovenske federacije, u nedelju u podne na sednici u Sobranju biće svečano inaugurisan na najvišu funkciju, otkako mu je iz Državne izborne komisije (DIK) u subotu, na javnoj sednici po objavi konačnih rezultata glasanja, uručeno uverenje o izboru.

Na sednici će Pendarovski dati svečenu izjavu pred narodnim poslanicima, članovima Vlade, visokim gostima iz inostranstva, poglavarima verskih zajednica, predstavnicima armije, diplomatskog kora...

Na svečanu inauguraciju Pendarovskog, kako je zvanično najavljeno, dolazi i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Spiker parlamenta Talat Džaferi potvrdio je da je dosad potvrđeno prisustvo na inauguraciji novog šefa države od predsednika Bugarske Rumena Radeva, Albanije Ilira Mete, Kosova Hašima Tačija... Očekuje se dolazak i visoke delegacije Slovenije koju bi trebalo da predvodi predsednik Borut Pahor. Najavljeno je prisustvo i zamenika premijera Turske. Pozivnice su upućene svim šefovima država u regionu, članicama NATO i EU...

Pendarovski, kao kandidat SDSM-a i koalicije, u drugom krugu predsedničkih izbora u RSM osvojio je 436.212 glasova, ili 51,66 odsto od glasova građana koji su izašli na birališta.

On je peti šef države od njenog osamostaljenja. Pre njega predsednici su bili Kiro Gligorov, Boris Trajkovski, Branko Crvenkovski i Đorđe Ivanov.

PROČITAJTE I:INAUGURACIJA PREDSEDNIKA SEVERNE MAKEDONIJE: Pendarovski na Vodno – Ivanov u kulu „Dževahir“

Po zvaničnom isteku drugog petogodišnjeg mandata, očekuje se da će Ivanov predsedničku dužnost u nedelju posle podne predati Pendarovskom u rezidencijalnoj vili na brdu Vodno iznad Skoplja.

IVANOV IDE U TURSKU KULU

DOJUČERAŠNjI predsednik Ivanov je na osnovu zakonskih prava, od nadležne službe vlade Zorana Zaeva zatražio obezbeđenje kabineta u jednoj od kula turske kompanije "Dževahir holding", visoke 42 sprata, u skopskom naselju Aerodrom. Na zahtev je odgovoreno pozitivno. Prema pouzdanim informacijama, zatraženi prostor Ivanova trebalo bi da bude na dva sprata. Na 22. stan, a na 38. kancelarijski prostor za kabinet, biblioteku, radne sastanke. Ukupna mesečna kirija za prostor, kako je objavljeno, trebalo bi da iznosi oko dve hiljade evra. Njemu sleduje kabinet sa tri zaposlena saradnika, lično obezbeđenje, vozač, automobil, penzija u visini predsedničke plate, od oko 1.620 evra...