I OVIH dana, kao mnogo godina unazad, u kilometrima dugoj molitvenoj koloni mlado i staro, zdravo i bolesno ide ka Ostroškoj pećini na poklonjenje Svetom Vasiliju Čudotvorcu. Neko peške, neko biciklom ili "jačim" prevoznim sredstvom, uglavnom svi pristupaju svecu nošeni verom i ljubavlju. Kada se stigne u Gornji manastir, žurbe više nema. Zaborave se svi zastoji i problemi na putu. Ostaju čovek, molitva i svetac. Oko Čudotvorca se sabiraju mnoge duše u želji da dotaknu, celivaju svetog svedoka Hristovog vaskrsenja.

Sa blagoslovom mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, uoči praznika, sa platoa Sabornog hrama Vaskrsenja Hristovog juče je organizovano sedamnaesto po redu hodočašće vernika, koji prevaljuju oko 40 kilometara od Podgorice do manastira Ostrog.


PROČITAJTE JOŠ: Reketiranje preko računa za struju

- Biće to kao mnogo puta do sada veličanstvena litija, sa molitvom Svetom Vasiliju Ostroškom za zdravlje, radost i mir - kazao je protojerej Predrag Šćepanović.

Tu je i Nikola Nenezić, iz Planinarskog društva "Krilaš", iz Bijele, kod Šavnika.

- Ovo je postalo tradicija. Pristupamo svetitelju kako bi se duhovno okrepili i osnažili - dodaje Nenezić.

Na pokloničko putovanje, peške su iz Zelenike krenuli ka manastiru Ostrog, Nenad Vavić, Stevan Čeprnić, Nedeljko i Saša Marković, Darko Bulajić, Dado Prnjat, Bojana Mrdak, Milka Cmiljanić, Stefan Đuratović, Saša Mračević, Simo Velaš, Miloš Vukasović i Milan Padrov. Na dan Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja biće u manastiru i pridružiće se brojnim vernicima i poštovaocima svetitelja čijim se moštima klanjaju ljudi svih veroispovesti jer su njegova čuda poznata i priznata i izvan granica Srpske pravoslavne crkve.

- Treći put krećemo peške ka manastiru i nastavljamo lepu tradiciju - objašnjava Nenad Vavić, jedan od inicijatora putovanja. - Naš put podeljen je u tri etape. Hodamo do Dragalja gde u crkvenom domu na Krivošijama odmaramo, zatim stižemo do Nikšića, a poslednjeg, trećeg dana smo u Ostrogu. Većina od nas ovako su hodočastili i prethodne dve godine. Za mene i mog školskog druga Sima Velaša, ovo će biti poseban dan jer ćemo u nedelju, na dan Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, naše prijateljstvo krunisati kumstvom, Simo će biti kršten, a mene je izabrao za kuma.

Vernici na putu do manastira Ostrog / Foto Arhiva "Novosti"

Na putu ka svetinji brojne goste iz Srbije, Republike Srpske, Makedonije, Rusije, Japana, Švajcarske, Nemačke, dočekuju i pozdravljaju Nikšićani. Ako je potrebna nekome pomoć tu su da priskoče. Čekaju se još Nevesinjci, Gačani, hodočasnici iz Sokoca, Zubinog Potoka, Beograda, Vranja, Bosilegrada, Pala, Banjaluke, Cetinja.


PROČITAJTE JOŠ: HN: Iseljeni mimo zakona?

LjUBAV I MILOST

KAO paroh nikšićki, udostojen velike Božje milosti da bude pored moštiju Čudotvorca, otac Dragan Krušić svedok je mnogih isceljenja i uslišenih molitvi.

- Ko je god došao i pristupio njegovim svetim moštima, iskreno i s ljubavlju i poštovanjem prema svetinji, Sveti otac Vasilije ga je istinski utešio i pomogao mu - kaže prota Krušić. - Neizmerne su njegova ljubav i milost, čudesa su svakodnevna i prosto ih je nemoguće sve nabrojati, jer ta priča traje više od tri veka.