KOMUNALNA preduzeća u Pljevljima nalaze se na ivici propasti, smatraju iz Opštinskog odbora Demokratske Crne Gore, Pljevlja. Oni objašnjavaju da je nakon pet godina vlasti DPS i njegovih koalicionih partnera, ostvarivanje javnog interesa u komunalnoj oblasti dovedeno u pitanje. Krajnje je vreme da se preduzmu hitne mere na finansijskoj stabilizaciji, da se prekine partijsko zapošljavanje i iznađe rešenje za višemilionska poreska dugovanja, kazali su iz OO Demokrata, i dodali da će u suprotnom nastupiti potpuna blokada rada.

Da je situacija krajnje ozbiljna, kažu, potvrđuju blokade računa komunalnim preduzećima: "Vodovod", "Komunalne usluge" i "Lokalni putevi", dok zaposlenima u "Grejanju" i "Agenciji za stambeno-poslovni fond" više meseci kasne zarade.


PROČITAJTE JOŠ: Najhladniji majski dani na Žabljaku u poslednjih 60 godina

- Poreska uprava je ranije javno preduzeće "Čistoća" označila kao velikog poreskog dužnika - kazale su Demokrate.

Oni ističu da, pored kašnjenja zarada u većini preduzeća, kao prve ozbiljnije posledice blokade računa, nastupili su prinudni odmori za deo zaposlenih u pljevaljskom "Vodovodu", nedostatak goriva za mehanizaciju, ogromna kašnjenja u plaćanju prema dobavljačima i potpuna finansijska neizvesnost.

- Reforme koje je aktuelna lokalna vlast pokrenula u komunalnoj oblasti još 2014. godine doživele su potpuni fijasko, jer je finansijska slika pogoršana do mere da ugrožava ostvarenje javnog interesa u komunalnoj oblasti. Takođe, predsednik Opštine, Mirko Đačić, dodatno je opteretio finansije komunalnih preduzeća gomilanjem dugovanja, pokušajima da ih pretvori u građevinska preduzeća, koja treba da realizuju infrastrukturne projekte, kao i postavljanjem partijskih kadrova u organe upravljanja iz reda osnivača - saopštile su Demokrate, i dodale da su ovakvim postupanjima ugrožena i prava zaposlenih.


PROČITAJTE JOŠ: Fejzići upiru prst na švercere

(NE)TOLERANCIJA

DEMOKRATE ističu da Poreska uprava nema tolerancije prema pljevaljskim komunalnim preduzećima, ali zato ima kada je u pitanju kompanija Dragana Brković, kome je dozvoljeno da napravi dug od deset i više miliona evra.