Član Predsedništva opozicionog Demokratskog fronta (DF) i jedan od optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. novembra 2016, Andrija Mandić, izjavio je uoči sutrašnjeg izricanja presude da u tom savezu imaju plan za odbranu od hapšenja.


“Procenili smo da 'tradicionalne' metode protesta, tipa okupljanja građana, u ovom slučaju nisu delotvorne i ne odgovaraju trenutku. Zgrada Skupštine je mali prostor za manevrisanje koje planiramo u slučaju hapšenja", rekao je Mandić rekao je Mandić za podgoričke Vijesti.

Ovo je, kaže, postala i lična stvar kojom se brani ne samo vlastito dostojanstvo, već i kolektivni identitet srpskog naroda koji je duboko ugrožen u Crnoj Gori.

Mandić tvrdi da je prasudna farsa oko montiranog “državnog udara” samo "završnica jednog političkog projekta - nasilnog rešavanja srpskog pitanja".

Taj proces je počeo od raskola u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) 1998. godine i bio je snažno podržan od zapadnih centara i njihovih službi bezbednosti, kao i njihovih ispostava u Crnoj Gori koje mi od milošte zovemo “Sorošoidi”.

Mandić kaže i da su vrlo pažljivo pristupili izradi i planiranju svakog scenarija.

PROČITAJTE JOŠ: Andrija Mandić: Pomolite se za nas


"Mi se branimo od nepravde i terora, a pošto smo suočeni sa činjenicom da 'braća' žele da nas nevine zatvore, javno smo saopštili da mi u zatvor nećemo ići, a oni neka probaju da nas smeste tamo. Mi smo spremni i čekamo", rekao je Mandić.

Upitan ne misli li da izjavama da su u Demokratskom frontu “spremni nekome glavu da skinu”, radikalizuje prilike u Crnoj Gori i otvoreno poziva na nemire, Mandić kaže da su "prilike radikalizovane do pucanja" i to ne, kako kaže, zahvaljuući DF.

Tvrdi da antisrpska vlast u Crnoj Gori želi da "slomi kičmu političkom identitetu srpskog naroda tako što će njihove predstavnike nevine hapsiti i osuđivati".

"Demonizacija srpskog naroda u Crnoj Gori je ključni do projekta nasilne promene duhovnog, nacionalnog i političkog identiteta pravoslavnog naroda u Crnoj Gori. To traje već 20 godina. Mi uporno upozoravamo, pre svega rođake Crnogorce, da je to loš put i da direktno vodi i ka slamanju tradicionalne Crne Gore Petrovića, a taj zli naum se neće moći sprovesti bez našeg otpora", rekao je Mandić, koji ne spori da su odaslate poruke mogle zvučati prejako, ali su, kaže, adekvatne situaciji.

A na pitanje da l se boji da bi eventualnim incidentima i sukobima sa policijom mogli da ugroze stabilnost crnogorske države, Mandić je rekao da je sudski progon lidera DF-a samo kap koja može preliti punu čašu "progona, terora i diskriminacije srpskog naroda u Crnoj Gori".

" Ovđe se ne radi o samo jednoj sudskoj farsi. Radi se o sistematskom progonu jednog naroda. Srbi u Crnoj Gori su svoji na svome i naš identitet je ovde duboko ukorenjen..". naveo je Mandić.

Zamolili su, kaže, ostale opozicionare da se ne mešaju jer je ovo "srpska bitka i nema potrebe da oni iz opozicije i medija, kojima do sada nije smetala ugroženost i diskriminacija srpskog naroda, učestvuju u borbi koju ne doživljavaju kao svoju".