SKOPLjE - OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

Na kraju „29 apostolskog putovanja“ na Balkanu, poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, posle boravka u susednoj Bugarskoj, u Skoplju je u utorak poručio da je Republika Severna Makedonija (RSM) most između Istoka i Zapada i mesto gde se susreće veliki broj kulturnih struja i posebno mesto u regionu sa bogatstvom svoje milenijumske kulture.

Posle svečanog dočeka na skopskom aerodromu, hlebom i solju, papu su u rezidencijalnoj predsedničkoj vili, na brdu Vodno iznad Skoplja, primili odlazeći šef države Đorđe Ivanov i premijer Vlade RSM Zoraljn Zaev. Njima je gost rekao da su ta velika kulturna bogatstva izraz neprocenjivog nasleđa zemlje i njenog multietničnog i multireligijskog naroda, bogate istorije i njihovih vekovnih odnosa.

Ova mešavina kultura i etničkih i kulturnih identiteta, kako je rekao, dovela je do mirnog i trajnog suživota gde su ti individualni identiteti pronašli svoj izraz i razvili se bez međusobnog poricanja, dominacije ili diskriminacije.


PROČITAJTE JOŠ: Papa putuje u posetu Bugarskoj i Severnoj Makedoniji

- Na taj način su izgradili odnose i komunikacije koje bi mogle da posluže kao primer i budu referentna tačka za mirno i bratsko življenje među zajednicama kroz raznolikost i uzajamno poštovanje - rekao je papa Franja, ukazujući da su te posebnosti od velikog značaja za integraciju sa evropskim narodima, uz nadu „da se ova integracija razvija, na korist celog regiona Zapadnog Balkana kroz stalno poštovanje različitosti i osnovnih prava.“Podsećanjem da je ovo prva poseta potomka apostola Petra Makedoniji, papa Franjo je rekao da mu je velika čast da to čini povodom 25. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Svetom Stolicom, nekoliko godina nakon proglašenja nezavisnosti u septembru 1991.

Papa je u ubraćanju Ivanovu, (koji je u dobrodošlici i opisu duboko podeljenog društva, kao i „neizvesne političke situacije“, umesto ustavnog, koristio ime Republika Makedonija), rekao da je Sveta Stolica, od trenutka kada je RSM postala nezavisna država, u velikoj meri podržala svaki korak za unapređenje dijaloga i razumevanje između vlasti i verskih zajednica.Na centralnom skopskom trgu „Makedonija“ oko 15.000 građana iz RSM, gostiju, katoličkih vernika iz inostranstva, pre svega iz zemalja regiona, pratilo je misu poglavara Rimokatoličke crkve. Sa mise u Skoplju papa je uputio poruke mira, suživota, pouke za veću ljubav Bogu i ljudima. Ravnodušnost i klevete, kako je poučio, da se zamene osetljivošću i nadom, da se prevaziđu stereotipi, većom brigom jednih za druge.Papa je na centralni trg stigao svojim papamobilom, otkako je u Spomen kući Majke Tereze u glavnoj ulici „Makedeonija“, razgovarao sa „liderima verskih zajednica i grupa građana ranjivih kategorija“. Posle liturgije papa je održao i „Ekumenski i međureligijski susret sa mladima u Katoličkoj crkvi u Skoplju, a potom i sa sveštenicima i članovima njihovih porodica.

Na susretu sa papom bili su poglavari - nekanonske Makedonske pravoslavne crkve (MPC) Stefan, Islamske verske zajednice (IVZ) Sulejman Redžepi, Evangelsko-metodističke crkve Mihail Cekov i Jevrejske zajednice u RSM Berta Romano Nikolić.
VEKOVNA DUHOVNA VEZA

PREMIJER Vlade RSM Zoran Zaev i papa Franja odvojeno su razgovarali u okviru višečasovnog programa jednodnevne apostolske posete „prvog sveštenika Katoličke crkve Skoplju“. Na susretu je, kako je saopšteno, još jednom potvrđena „vekovna duhovna veza između papske države i naše zemlje uspostavljena misijom sveslovenskih prosvetitelja, Svete braće Kirila i Metodija, i obeležavanjem njihovog dela koje se svake godine zajedički proslavlja u Rimu i Vatikanu.“

Zaev je na susretu poručio da je ova „Apostolska poseta inspiracija za narod RSM, zamolivši papu da se pomoli za dobro građana ove zemlje“.

- Na susretu su istaknuti nastojanje RSM da nastavi svoju afirmaciju kao zemlje zajedništva i tolerancije sledeći primer dela Svetih Kirila i Metodija, koje je 1980. godine Vatikan proglasio za pokrovitelje Evrope, zaključuje se u saopštenju Vlade u Skoplju.

SLIKA PODELA

- VAŠA poseta je došla u vreme kada je makedonsko društvo duboko podeljeno i kada je makedonska država teško ranjena zbog prekršenih obećanja, neispunjenih očekivanja i razbijenog poverenja u međunarodnu zajednicu. Dekadentna blokada na našem evropskom putu dovela je do političkih i moralnih kriza koje su smanjile naš duhovni imunitet i narušile istinite i trajne vrednosti. Crkva i džamija služe za zloupotrebe kao graničari, tvrđave za obeležavanje i odbranu zamišljenih teritorija, kao da zaboravljaju da smo svi ljudi bez obzira na našu veru - rekao je predsednik RSM Đorđe Ivanov u pozdravnom obraćanju papi Franji.LEPOTA VERSKOG MOZAIKA

- OVDE, zaparavo, različita verska pripadnost pravoslavnih, muslimana, katolika, Jevreja i protestanata, kao i etnička pripadnost Makedonaaca, Albanaca, Srba, Hrvata, i drugih, stvaraju jedan mozaik u kome je svaki kamenčić potreban za originalnost i lepotu celog mozaika. Lepotu, koja će dostići svoj najveći sjaj do takvog stepena da možete to da prenesete i zasadite u srcima novih generacija... - poručio je papa Franja u obraćanju najvišem državnom vrhu u rezidencijalnoj „Vili Vodno“ u Skoplju.


ZAEV POKLONIO PAPI IKONU OD TERAKOTE I POZVAO GA DA PONOVO DOĐE U SKOPLjE

Premijer Severne Makedonije danas popodne papi Franji, na odlasku, poklonio repliku ikone od terakote iz 6. ili 7. veka koja je pronađena na arheološkom loklitetu Viničko kale.

Kako je saopšteno, na toj ikoni je apliciran pobednički krst vizantijskog imperatora Konstatina, koji je ozvaničio hrišćanstvo Milanskim ediktom 313.

Zaev je zajedno predsednikom države Đorđem Ivanovim, minitrima i crkvenim velikodostojnicima lokalne Katoličke crkve ispratio papu na aerodromu Skoplje i pozvao ga da ponovo poseti Severnu Makedoniju.