RUŠENjEM Njegoševe crkve na Lovćenu oburdana je i Crna Gora, ali takvo stanje ne može trajati doveka. Crna Gora će se vratiti sebi kad vratimo Njegoševu crkvu na Lovćenu - kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije koji je služio sa sveštenstvom na Đurđevdan, krsnu slavu svetorodne loze Petrovića, u crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Erakovićima na Njegušima.

Mitropolit je potom Petrovićima i svim njeguškim svečarima čestitao krsnu slavu.

- Neka je blagoslovena slava ovoga svetog doma i svih domova Petrovića. Neka bi Gospod sve vas vratio svojim ognjištima, zajedno sa princom Nikolom. Tamo gde su bili istinski i pravi ljudi, ognjišta se nikad ne ugase - kazao je Amfilohije.

Nakon toga se svetkovina preselila u Njegoševu rodnu kuću u čast Lovćenskog tajnovidca, gde su se čuli stihovi iz "Gorskog vijenca" uz strune gusala Jovana Lakićevića. Mitropolit se opet vratio oskrnavljenom Lovćenu i na njemu porušenoj Njegoševoj grobnoj crkvici.


PROČITAJTE JOŠ: Trojica Barana osumnjičeni za krađu crkvenih zvona, dvojica uhapšeni(FOTO)

- Lovćenski tajnovidac je danas uhapšen i utamničen u betonski zindan. Sad je na Lovćenu Meštrović. Broz i njegovi poslušnici odavde srušili su crkvu na Lovćenu. Sve dotle dok se na Lovćen ne vrati Njegoševa crkvica, njegovo arhitektonsko remek-delo, i dok se on ne vrati u svoju crkvu, dok ne izađe iz zindana, iz tamnice, nema spasa Crnoj Gori. Onog trenutka kad je srušena crkvica na Lovćenu, oburdana je Crna Gora. I sve dublje i dublje tone u propast. Ali, neće se time završiti. Vratiće se Crna Gora sebi - uveren je mitropolit Amfilohije.


KATEDRALNI MANASTIR EPARHIJE BUDIMLjANSKO-NIKŠIĆKE, KOD BERANA, OBELEŽIO VELIKI PRAVOSLAVNI PRAZNIK

ĐURĐEVI STUPOVI SLAVILI SLAVU

U SVEOPŠTOJ, vaseljenskoj radosti Vaskrsenja Hristovog, u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj i njenom katedralnom manastiru, proslavljamo veliki praznik i slavu manastira - Svetog velikomučenika i pobedonosca Georgija, našeg nebeskog zastupnika i pokrovitelja, zaštitnika svih pravoslavnih naroda i crkve Božje.

Ovako je u ponedeljak besedio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, u drevnoj lavri Nemanjića, manastiru Đurđevi stupovi, čijoj slavi i prazničnom bdeniju sa petohlebnicom je prisustvovao i arhiepiskop berlinski i sve Nemačke Ruske zagranične crkve Marko.


PROČITAJTE JOŠ: Svetinja Nemanjića slavi Đurđevdan

- Odazvao se ljubazno našem pozivu, našoj želji da dođe - kazao je episkop budimljansko-nikšićki i podsetio da Srpska pravoslavna crkva i Ruska pravoslavna crkva imaju duboke veze kroz istoriju, a posebno bliske veze su sa Ruskom zagraničnom crkvom.

Iz manastira Đurđevi stupovi u ponedeljak po podne krenula je litija gradskim ulicama, da bi završila u porti manastira, gde je priređen tradicionalni prigodni program.