Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović nedavno je u Sarajevu imao tajni sastanak sa grupom agenata iranske obaveštajne službe, saznaje portal Insajder.in, a prenela je RTRS..

Prema rečima izvora portala Insajder.in, sastanak su inicirali iranski obaveštajci stacionirani u Sarajevu, a razlog sastanka je, kako navode izvori, nezadovoljstvo Iranaca sa "previše bliskim odnosima" koje Izetbegović pokušava da izgradi sa SAD.


PROČITAJTE JOŠ: NOVE UCENE IZ SARAJEVA: Bakir bi da oduzme Banjaluci tri resora

Sastanak Izetbegovića i iranskih agenata održan je nekoliko dana pre dolaska zameenika direktora Centralne obaveštajne agencije SAD (CIA) Vona Bišopa u Sarajevo. Iranci su tom prilikom zamerili Izetbegoviću to što ima previše prisne odnose s Amerikancima. Oni su, između ostalog, Izetbegovića podsetili na bliske veze njegovog pokojnog oca (Alije Izetbegovića) sa Iranom, kao i pomoći i podršci koju je ta zemlja davala bošnjačkoj strani za vreme rata u Bosni i Hercegovini", kažu izvori Insajdera.

Prema tvrdnjama brojnih stručnjaka iz obaveštajno-bezbednosnog sektora, a koji su prethodnih godina u više navrata objavljivani u javnosti, iranska obaveštajna služba jedna je od najaktivnijih stranih agentura koje deluju u BiH još od početka devedesetih godina prošlog veka.