POSLEDNjA žrtva krvavog rata crnogorskih kriminalnih klanova, Veselin Vesko Vukotić (69), otac navodnih vođa "škaljarske ekipe", sahranjen je u krugu porodice na Čevu, nadomak Cetinja. Pogrebu nisu prisustvovali njegovi sinovi Jovan, koji je u zatvoru u Beogradu, i Igor, za kojim traga crnogorska policija,ali su se od njega čituljama oprostili.

Posebnu pažnu privukle su reči Jovice Vukotića upućene ocu - da će sačuvati obraz, ali i da svako zna šta mu je činiti. Ovim je, tvrde upućeni, stariji sin poručio da će osvetiti roditelja.


PROČITAJTE JOŠ:
SINOVI UBIJENOG KOTORANINA: Obraz ćemo sačuvati, svako zna šta mu je činiti (FOTO)

- Ponestalo mi je reči. Nismo stigli da se oprostimo pred tvoj večni odlazak na junačko Čevo. Tvoja smrt je danas probudila ono što sam zadnjih godina umirivao u sebi. Svako zna što mu je činiti! Obraz ćemo sačuvati kako si nas učio celog života, a život je prolazan. Neka ti je večna slava i hvala - piše u Jovanovoj oproštajnoj poruci.

Nakon ovakvog oproštaja, dobro obavešteni sagovornici iz bezbednosnih krugova tvrde da je ovo više nego jasna poruka da je rat između "škaljaraca" i "kavčana", koji traje skoro pet godina, ušao u novu fazu.

- Biće nastavljen još brutalnijim likvidacijama, u kojima se neće gledati starost i pol žrtava - rekao nam je naš sagovornik. - Sada se može očekivati da zbog ubistva starijeg Vukotića mafijaški kodeks više neće važiti među klanovima, odnosno da na spisku za odstrel više neće biti samo članovi kriminalnih organizacija, već da se kao mete mogu naći njihove žene, ali i deca.

To i ne bi bio prvi put, jer se upravo Jovan Vukotić sumnjiči da je u maju 2016. godine pokušao da ubije Tamaru Zvicer, suprugu vođe suprotstavljenog "kavačkog klana" Radoja Zvicera. Kada je pucano na nju, u automobilu je bilo i njihovo maloletno dete. Nedavno je crnogorska policija objavila dokumenta u kojima se navodi da je u trenutku pucnjave Jovica Vukotić bio sa ocem Veselinom.

Istražujući motive, operativci crnogorske policije veruju da bi likvidacija Vukotića mogla da bude i osveta za brutalne napade na porodicu Roganović iz Herceg Novog, koju povezuju sa "kavačkim klanom".

U tom kontekstu pominje se i "glava za glavu". Jula 2017. godine brutalno je ubijen Niko Roganović (66), koji je, kako se tvrdilo, istraživao ko je pokušao da ubije njegovog sina Duška. On je tri meseca pre toga ostao bez obe noge u stravičnoj eksploziji, koju je izazvala bomba podmetnuta ispod njegovog automobila.

Ipak, kao najjači udarac "kavčanima" pominje se likvidacija Vladimira Roganovića, krajem decembra u Beču, koji je slovio za visokopozicioniranog člana ove kriminalne grupe. Njemu je Niko bio rođeni stric. I tada su osvanule čitulje iz kojih je moglo da se nasluti da će doći do krvave osvete.

Opraštajući se od Vladimira, Radoje Zvicer je naveo da mu "nije ravnoga bilo" i da ga voli, dok je u čitulji koju je potpisao izvesni Bata napisano "da ovakvog momka prevare manekeni i lisice, jednostavno ne ide!" Svi su posumnjali da se iza "manekena i lisica" kriju vođe "škaljara".


PROČITAJTE JOŠ:
Vesko nije likvidiran zbog kokaina sa „Jadrana“

U dosadašnjem ratu dva zavađena kotorska klana, započetom pre nešto više od pet godina, na obe strane ubijeno je četrdesetak ljudi. Među žrtvama su bili i ljudi koji nemaju veze sa kriminalom, ali i bliski članovi porodica. Kraj se ne nazire.


ŽRTVE

KAO prva žrtva sukoba pominje se Goran Radoman (37) sa Cetinja, koji je ubijen 15. februara 2015. godine u podzemnoj garaži na Novom Beogradu. Važio je za čoveka bliskog "škaljarcima", koji je direktno učestvovao u krađi nešto više od 200 kilograma kokaina u Valensiji, od koje je sve i počelo. Prema operativnim podacima crnogorske i srpske policije, u ratu "škaljaraca" i "kavčana", sa obe strane, pobijeni su i Saša Marković, Goran i Radomir Đuričković, Ivan Lopičić, Srđan Vlahović, Goran Dučić, Goran Biskupović, Miloš Bošnjak, Dalibor Đurić, Đorđe Boreta, Dragan Zečević, Đorđe Sekulović, Radovan Matović Rakela, Ivan Nedović, Boško Božović, Milan Peković, Goran Lenac, Aleksandar Stanković, Petar Damjanović...

U Beogradu je 1. januara 2018. ubijen i Davorin Baltić, "kavčanin" čiju smrt je srpska policija uspela da rasvetli i da za počiniocem raspiše poternicu.