Prvi krug predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji u nedelju smatra se ključnim testom za opstanak vlade levog centra na čelu sa Socijaldemokratskim savezom i albanskom DUI, u društvu koje je duboko podeljeno promenom imena zemlja kako bi se okončao višedecenijski spor sa susednim Grčkom, piše AP.

Agencija navodi da je promena imenu u Severnu Makedoniju, koja utire put zemlji da se pridruži NATO i Evropskoj uniji, bila glavno pitanje kampanje.

Tri univerzitetska profesora prava, uključujući i jednog iz albanske manjine u zemlji, bore se uglavnom za ceremonijalni položaj.

Skoplje i Atina su prošlog juna postigli sporazum da Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija promeni svoje ime u zamenu za Grčkog prihvatanja ulaska sada već Severne Makedonije u NATO.

Odlazeći predsednik Ðorđe Ivanov, čiji se drugi i poslednji petogodišnji mandat završava 12. maja, pokušao je da odloži sporazum s Grčkom.

Njegovo protivljenje podržava i kandidatkinja najveće opozicione stranke VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova, prva žena koja se kandidovala za predsednika zemlje.

"Naša pobedila bi značila poraz anti-makedonske i anti-nacionalne politike", istakla je Siljanovska Davkova.

Kandidat vladajuće koalicije SDSM-DUI Stevo Pendarovski žestoko je branio promenu imena.

"Uspeli smo da oborimo režim (prethodne vlasti na čelu sa VMRO-DPMNE) i sada pratimo put integracije, ekonomskog razvoja i sveobuhvatnog društvenog napretka", rekao je Pendarovski na centralnom skupu u Skoplju.

Bljerim Reka, kandidat opozicionih albanskih stranaka BESA i Alijansa za Albance, koji se uglavnom, prema navodima AP, bori za manjinska područja, takođe podržava promenu imena države kao preduslov za ulazak zemlje u NATO i EU.

Nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je Pendarovski malo ispred Siljanovske Davkove.

Istraživanje Instituta za demokratiju Societas Civilis pokazuje da kandidat vladajuće koalicije uživa 27,2 odsto podrške kod birača, ispred Siljanovske Davkove sa 23,5 odsto, dok Blerim Reka uživa podršku kod 11 odsto birača.

Kandidatu je potrebno 50 odsto plus jedan glas od skoro 1,8 miliona registrovanih birača da bi pobedio u prvom krugu, što se smatra za veoma teško dostižan cilj.

Drugi krug je planiran za 5. maj.

Državna izborna komisija Severne Makedonije saopštila je da će više od 3.000 domaćih i oko 420 međunarodnih posmatrača pratiti izbore.