Ministarstvo spoljnih poslova Grčke je na svoj sajt vratilo odeljak posvećen imenu Republike Severne Makedonije u kome se navodi da je ideja o postojanju makedonske nacije i države potekla od nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, prenosi makedonska televizija Telma.

Pročitajte još:Makedonski jezik podiže tenzije na liniji Atina-Skoplje

"Tito je oblast Vardarsku Banovinu odvojio od Srbije dajući joj status federalne jedinice u okvirima nove federalne Jugoslavije, te je promenio njeno ime u Narodnu Republiku Makedoniju, a kasnije u Socijalističku Republiku Makedoniju. Takođe, on je počeo da kreira ideju o odvojenoj i različitoj makedonskoj naciji“, navodi se na sajtu grčkog Ministarstva spoljnih poslova.

Kako navodi Telma, ova teza koja se ponovo plasira na sajtu grčkog MSP nije nova, već je novo samo ime države, odnosno Republika Severna Makedonija, umesto Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, kako je prethodno bilo. Grčko MSP iako je nedavno, nakon zvanične reakcije makedonskog MSP izbrisao tekst o makedonskom pitanju sa svog sajta, tekst je ponovo vraćen.

Pročitajte još:Mogerini: U junu očekujem pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom

"Istorijski, ime Makedonija se odnosi na kraljevinu i kulturu antičkih Makedonaca, koji pripadaju grčkoj naciji i predstavljaju neraskidivi deo istorijskog i kulturnog nasleđa Grčke", stoji na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Grčke.

"Takve teze idu u prilog protivnicima Sporazuma iz Prespe, posebno u susret predstojećim izborima za Evropski parlament, ali i parlamentarnih tokom jeseni, ali ne idu u prilog radnim telim za rešavanje otvorenih pitanja u odnosima dve zemlje“, dodaje Telma.

Foto Tanjug/Ap


Komisija o istorijskim pitanjima koja je održala treći susret prošlog vikenda, kako je navedeno u saopštenju, ostvarila je napredak u radu, te je bilo razgovora i o udžbenicima istorije.

Prema nezvaničnim informacijama, tokom sastanka bila su pokrenuta pitanja o istorijskim i geografskim kartama, te su za grčku stranu bili sporne karte na kojima se ceo region naziva Makedonija, dok je za makedonsku stranu bilo sporno ime makedonske države na kartama u grčkim udzbenicima.