POPIJEM čašu vode i to je sve. Već devet dana ništa nisam okusila, i nemam nameru, posebno što se moj bunt protiv nepravde dešava u danima Časnog vaskršnjeg posta. Loše se osećam zbog svega što mi je napravljeno. Optužena sam za nešto što nisam uradila i što mi nikada ne bi palo na pamet. Zbog stresa imala sam problema sa herpesom i drugim kožnim oboljenjima. Ona moja muka koja nije mogla stati pod kožu izašla je na koži.

Ovako svoje trenutno stanje dočarava Novosađanka Branka Milić, jedna od 14 optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 16.oktobra 2016. godine.

- Nikakve reakcije od nadležnih u Podgorici i Beogradu nisam dobila. Zid ćutanja vlada - kaže za "Novosti" Branka Milić.

- Zaista mi je teško, jer ovoliko vremena biti odvojen od porodice, prijatelja i slobode je ludilo. Jedini prozor u svet mi je mobilni, kao i "vajber", preko kojih mogu sa porodicom da se čujem.

Pročitajte još - BRANKA MILIĆ IZ SRPSKE AMBASADE: Gladovaću sve dok ne umrem!

Ona se u Ambasadi Srbije u Podgorici nalazi od 23. novembra 2018. godine, kada je nezadovoljna tretmanom sudskog veća Višeg suda u Podgorici napustila suđenje i "preselila se" u ovo diplomatsko predstavništvo.

U međuvremenu je obaveštena da joj je sudija Suzana Mugoša ponovo odredila pritvor zbog opasnosti od bekstva iz Crne Gore.

Optužnicom SDT za navodni pokušaj državnog udara, pored Milićeve, obuhvaćeni su Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Okrivljeni su i ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kao i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, ali i Mihailo Čađenović, vozač DF. Postupak protiv prevodioca DF, Ananija Nikića, vodi se odvojeno. Presude će biti izrečene 9. maja.

Pročitajte još - Branka Milić započela štrajk glađu u Ambasadi Srbije u Podgorici

PRESUDA VEĆ DONETA

LIDER Nove srpske demokratije Andrija Mandić, takođe jedan od okrivljenih u ovom procesu, smatra da je presuda "već doneta".

- Suđenje je bilo jedan antisrpski proces, kreiran u vrhu režima. On je poruka svima, posebno Srbima - kategoričan je Mandić. - Radi se o montiranom političkom procesu i tobožnjem državnom udaru o kome nisu bili obavešteni čak ni oni koji je trebalo da, navodno, budu žrtve prevrata.