ODBOR za politički sistem, pravosuđe i upravu crnogorske Skupštine u petak će održati konsultativno saslušanje povodom peticije "Pravda za Pavla", kojom se traži uvođenje usvajanje "Pavlovog zakona" kojim će biti omogućeno da osumnjičeni za ubistvo budu osuđeni na doživotnu robiju.

Prema rečima predsednika Odbora, Željka Aprcovića, poziv za konsultativno saslušanje dobili su predstavnici Ministarstva pravde, tužilaštva, sudova, ombudsmana, nevladinog sektora i podnosilaca inicijative. Kako je dodao, Odbor će doneti određene zaključke nakon analize zahteva peticije koji se odnosi na oštriju kaznenu politiku, te saslušanja predstavnika nadležnih institucija.

Aprcović je kazao i da će na sednici uporediti kaznenu politiku i zakonske okvire za najteža krivična dela sa zemljama iz regiona i Evropske unije.

Pročitajte još - Peticija: Doživotna za ubice!

Peticiju sa 6.500 potpisa je u martu prošle godine parlamentu dostavila grupa građana, nakon što je Pavle Jovović, koji je imao svega godinu i tri meseca pretučen na smrt, a za čije ubistvo se terete njegova majka Jelena Jovović i očuh Nermin Šišić.

Pavle je početkom februara prošle godine primljen u dečju bolnicu bez srčane akcije i uprkos reanimaciji borbi lekara, dečak je podlegao povredama.

Optužnica protiv para Jovović-Šišić potvrđena je u junu prošle godine, a u njoj se terete da su 4. februara 2018. godine, u kući u kojoj su živeli, lišili života malog Pavla Jovovića, a kojeg su prethodno zlostavljali u periodu između novembra 2017. godine i 4. februara 2018. godine.

Pročitajte još - Ubicu bebe niko neće da brani

POVREDE

- ZLOSTAVLjALI su ga tako što su dete u više navrata stezali u predelu vrata i ušnih školjki i udarali ga u predelu glave i lica. A, 4. februara lane u kući detetu zajednički su zadali najmanje 15 udaraca pesnicama u predelu glave, nanoseći mu teške i po život opasne telesne povrede, usled kojih je dete preminulo dana 5. februara 2018. godine oko 5.00 sati - navodi se u optužnici.