NAJMOĆNIJA vojna sila ovoga sveta - NATO svoje velike interese brani preko malene Crne Gore. A ona je ovih dana pretvorena u teatar apsurda sa elementima tragikomike. Scenografija je trenutno u varošici Andrijevici. Tačnije u selu Slatina, gde nameravaju da podignu bazu. I to svega nekoliko kilometara od Murine koju su 1999. godine avioni Alijanse sravnili sa zemljom i ubili troje dece.

Na drugom kraju, u Pljevljima, novi kalambur crnogorske evroatlantske jednočinke. Prijatelji, porodica i sugrađani Predraga Peđe Leovca okupili su se da odaju poštu čoveku koji je pre dve dvecenije junački poginuo na Košarama predvodeći svoje vojnike. A na njega su pucali saveznici ovih koji sada pobijaju kolje u slatinskim voćnjacima za neki novi Bondstil.

Pročitajte još - CRNA GORA GRADI NATO BAZU NA OVOJ PLANINI: To je prirodni park, uništiće izvore zbog poligona

Da ironija bude veća, vlast je skinula tablu sa imenom Leovca sa karaule na granici prema Bosni i Hercegovini, čije ime je nosila, valjda da ne iritira njegove dželate sa padina Prokletija i komandu u Napulju. Nešto dalje, na Bjelasici, nadležni se nadaju da će uskoro "zazvečati" radar NATO, vredan 20 miliona evra, i to svega 50 kilometara vazdušne linije od granice sa Srbijom, a koji će svakodnevno kontrolisati nebo nekada bratske republike.

Njegovi snopovi će moći da dosegnu i svod iznad sela Japan, ne tako daleko od pomenute Slatine. I tu nastaje klimaks ove tragikomedije. Meštani tog seoceta u podnožju Komova nudili su se svojevremeno Moskvi kao idealna lokacija za otvaranje poligona sa kojeg bi ruske rakete mogle bez po muke da dosegnu zemlje članice NATO! I tako hladni rat bukti u vrućim crnogorskim glavama. A vruće "varenike" je sve manje, dok se čeka 28. "vruća jesen" za Mila Đukanovića i njegov režim...