DO Drugog svetskog rata Mitropolija crnogorsko-primorska je imala ogromne posede u svojini. Gotovo trećinu teritorije Crne Gore! Manastirski kompleksi bili su veličine i do 800.000 metara kvadratnih. Manastir Dobrilovina imao je čitave planine i kafane, sva sela oko manastira Ostroga bila su na crkvenoj zemlji. Meštani u Bjelopavlićima koji su imali kuće na crkvenim imanjima plaćali su agendu. Samo manastir Sveta Trojica u Pljevljima imao je pre eksproprijacije oko 700 hektara šume, 68 hektara oranica i livada, mlinove i zgrade... I Cetinjsko polje, osim Bajica i Donjeg Kraja, pripadalo je Cetinjskom manastiru. Zgrada EPCG u Nikšiću podignuta je na crkvenoj imovini, kao i ceo blok zgrada u blizini. Slično je i u Podgorici i u drugim gradovima.

Međutim, raskolnici Miraša Dedeića ne odustaju od namere da ospore vlasništvo SPC nad pravoslavnim bogomoljama tražeći za taj naum pomoć države. Poslednji cirkus u Miraševoj režiji propao je pre nekoliko dana u selu Dubrovsko kod Šavnika, kada su meštani ovog kraja odbranili crkvu u vlasništvu Eparhije budimljansko-nikšićke. Dedeić svim silama želi da uvuče Crnu Goru pod svoju "mantiju", u Crnogorsku pravoslavnu crkvu, registrovanu kao NVO u policijskoj stanici na Cetinju, koja nije priznata od drugih crkava.

Pročitajte još - Miraš hoće da protera Amfilohija

Sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske nema dilemu - za njih je to pokušaj otimanja crkvene imovine. Protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske kaže da se godinama čeka donošenje pravnog zakona koji bi trebalo taj problem da reši.

- To je obaveza države Crne Gore - kaže Džomić. - Pre nekoliko godina predstavnici Mitropolije podneli su resornom ministarstvu više od 140 dokaza o oduzetoj crkvenoj imovini. Taj broj, u međuvremenu, je značajno uvećan. Crkvena imovina u Crnoj Gori ima svog titulara Mitropoliju crnogorsko-primorsku, a to potvrđuju hiljade tapija, ugovori o poklonu ili zaveštanju, listovi nepokretnosti, kupoprodajni ugovori, povelje, hrisovulje.

Sve ankete pokazuju da građani od institucija u Crnoj Gori najviše veruju SPC, a najmanje CPC. Otkako je na tron Svetog Petra Cetinjskog seo mitropolit Amfilohije, pre 30 godina duhovni život u Crnoj Gori je procvetao. Obnovljeno je i izgrađeno oko 600 crkava i manastira.

- Crkva je jedina institucija u Crnoj Gori koja nije pod kontrolom režima, i koja nije u službi crnogorskog ideološkog projekta. Sve druge ustanove i udruženja to odavno jesu. I Univerzitet i Akademija nauka i studentska udruženja, sindikalne organizacije i najveći deo NVO sektora. Zato režim vrši pritisak na Mitropoliju crnogorsko- primorsku kako bi došlo do promene njenog kanonski pravnog statusa i stvaranja autokefalne crnogorske crkve. Vlast želi da crkva ne bude srpska, ali da bude antisrpska - kaže Budimir Aleksić, profesor na cetinjskoj Bogosloviji.

Pročitajte još - RASPOP DEDEIĆ HOĆE DA "UDARI" NA KRSTIONICU: Sada Miraš hoće da ruši!

Iako je Mitropolija crnogorsko-primorska jedina pravoslavna crkva, država zdušno pomaže pseudoreligioznu organizaciju. Nedavno je uplatila na račun CPC 50.000 evra, a jedinoj kanonski priznatoj Mitropoliji crnogorsko-primorskoj oko 38.000.

ANATEMA

VASELjENSKI patrijarh Vartolomej anatemisao je Miraša Dedeića (na slici) i zbog


nepočinstava izopštio iz crkvenog života. Prilikom dolaska Vartolomeja u Podgoricu, na poziv mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, kada je osveštan Saborni hram, razbesneli Miraš ga je nazvao "Turčinom". A sada od njega očekuje podršku za priznanje CPC.