DVA građanska pokreta "Odupri se" i "Do slobode" koja imaju isti cilj - smenu aktuelne vlasti, sve više se mimoilaze oko načina tranzicije režima. Dok prvi smatraju da se do smene vlasti može doći uz mirne proteste, šetnje, performanse i pritiske na institucije sistema, "drugi tabor" je za radikalniji pristup - svakodnevne proteste, blokadu ulica i slično.

Afera "Koverta" i snimak koji je na "Instagramu" pustio vlasnik „Atlas grupe“ Duško Knežević, podigao je na noge Crnogorce. Otkako su protesti počeli da se organizuju svake subote u Podgorici, iz dalekog Londona stizala je podrška Kneževića. Ali, kako je vreme odmicalo ona je kod organizatora sve manje dočekivana pozitivno.

Pročitajte još - O aferi "Koverta" neće da saslušavaju

To je navelo Kneževića da reaguje:

- Kada sam video da organizatori protesta više ne žele da organizuju proteste već da se bave lovom na fotelje u nekoj imaginarnoj vladi, odlučio sam da sa ljudima koji su se prijavili u pokret "Do slobode", zajedno organizujemo proteste. Pozivam sve slobodne građane, opozicione, NVO, sindikate, studente, kao i pokret "Odupri se", ali i oštećene klijente Atlas i IBM banke, koji ukupno imaju više od 90.000 računa, da što masovnije izađu na ulicu u četvrtak u 19 časova na protest ispred zgrade tužilaštva u Podgorici. Očekujem dolazak 10.000 ljudi - poručio je Knežević.

REAGOVANjE

IZ pokreta "Odupri se" ističu da Knežević nepotrebno prisvaja njihove proteste. Smatraju da je najbitnije da svi skupa imaju isti cilj - smenu vlasti, vladu građanskog jedinstva i stvaranje uslova za fer i slobodne izbore.